De borgerlige vil utrede mer enn nei til kull

Erna Solberg under en lunsj med Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: NTB scanpix
Erna Solberg under en lunsj med Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En uavhengig ekspertgruppe skal vurdere å avvikle oljefondets investeringer i olje-, gass- og kullselskaper. Utredningen skal være ferdig neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fremgår av avtalen som Venstre og KrF har forhandlet fram med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet de siste dagene.

Enigheten innebærer at det ikke er flertall for et forslag fra Arbeiderpartiet som ville innebære en raskere utredning for å trekke fondet ut av kullselskaper.

Dermed unngår den blåblå regjeringen det som ellers ville blitt dens første nederlag.

Les også: Jensen varsler endringer i oljefondets investeringer

– Mer omfattende

– Vi er blitt enige å utrede konsekvensene av uttrekk fra både kull- og petroleumsselskaper. Det er både mer ansvarlig og går lenger enn Aps forslag, sier de fire finanspolitiske talspersonene Svein Flåtten (H), Gjermund Hagesæter (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V).

Enigheten er blitt jobbet fram i skyggen av forhandlingene om asylpolitikken som torsdag kveld ble utsatt på ubestemt tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uavhengig

Flåtten understreker at det ikke er snakk om en intern regjeringsvurdering.

– Vi foreslår å nedsette en uavhengig ekspertgruppe som skal se på disse problemstillingene. Det er viktig å få saken godt belyst fra alle sider før det gjøres endringer. Oljefondets forvaltning har avgjørende betydning for finansieringen av pensjoner og velferd for de kommende generasjoner, sier Flåtten.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen har tidligere advart mot å «politisere» oljefondet. Partiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter sier at Frp ønsker en seriøs vurdering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ekspertgruppen må få tid på seg når den skal gi råd om eventuelle utelukkelser av denne type selskaper. Derfor vil forvaltningsmeldingen om oljefondet neste år være et ansvarlig tidspunkt, sier Hagesæter.

Klima og finans

Sentrumspartiene Venstre og KrF avviser at motivet har vært å unngå å påføre regjeringen et nederlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiene har tidligere fremmet forslag som ligger nær Aps forslag om en raskere utredning av et nei til å investere i kull.

– Vi er både opptatt av klimahensynet og den finansielle risikoen ved oljefondets investeringer i selskaper innen fossil energi. Særlig fordi oljen har så stor betydning for norsk økonomi for øvrig, sier Hans Olav Syversen – som også leder finanskomiteen som skal levere innstilling om få dager.

Forslagene fra Høyre, Frp, Venstre og KrF legges inn som merknader til innstillingen fredag.

Bærekraftig

Under forhandlingene med regjeringspartiene har Venstre fått kritikk fra miljøbevegelsen for å styre unna et vedtak som mange mener ville hatt stor symbolsk betydning.

Venstres Terje Breivik sier han er glad for at utredningen både skal omfatte kull- og olje- og gasselskaper.

– Klimautfordringen er akutt, og oljefondets mandat slår tydelig fast at forvaltningen skal legge til grunn en bærekraftig utvikling i miljømessig forstand. Derfor er det både riktig og viktig at det nå skal gjøres en grundig vurdering av hvordan vi på best mulig måte kan ivareta disse hensyn, sier Breivik. (©NTB)