Norge vs. Sverige:

– Styrkeforholdet er i ferd med å endre seg

MER ATTRAKTIV: Den svenske kronen har lenge vært foretrukket fremfor den norske. Nå ser det ut til at styrkeforholdet snur, mener valutaanalytiker. (Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix)
MER ATTRAKTIV: Den svenske kronen har lenge vært foretrukket fremfor den norske. Nå ser det ut til at styrkeforholdet snur, mener valutaanalytiker. (Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix)

Den norske kronen er blitt mer attraktiv enn den svenske, mener valutaanalytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gladnyhet til dem som mener svenskene kanskje har jublet for mye på nordmenns bekostning de siste ukene:

– Det har veldig lenge vært slik at investorer har sett ut til å foretrekke den svenske kronen fremfor den norske. Nå ser det ut til at styrkeforholdet er i ferd med å endre seg, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til DN.no.

Den norsk kronen har i lengre tid vært svakere enn man skulle vente. I starten av februar måtte man ut med 97 kroner for 100 svenske. Dyrere hadde det ikke vært å handle i nabolandet siden 2004. Onsdag må ut med 92,7 norske kroner for 100 svenske.

– Det har vært en betydelig reise de siste ukene, og det ser ut til at den norske kronen har økt sin attraktivitet relativt til den svenske, sier Viland.

Les også: Betydelige skatte- og avgiftsøkninger i Sverige

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets. (Foto: Aleksander Nordahl)Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets. (Foto: Aleksander Nordahl)

I denne perioden har kronen også styrket seg markert mot euro. Onsdag handles én euro for 8,27 kroner.

Bayer-oppkjøp gir kroneeffekt

Viland peker også på den tyske medisinkjempen Bayers oppkjøp av det norske børsnoterte farmasiselskapet Algeta. Bayer betaler 17,6 milliarder kroner for selskapet. Betalingen skal gjennomføres innen 12. mars.

– Dette kan gi økt etterspørsel etter kroner, sier Viland.

Hun mener videre at kroneløftet man har sett de siste ukene ikke alene kan forklares ut i fra denne transaksjonen.

Les også: Kronen styrker seg mot den svenske

I åtte av de ni siste dagene har utenlandske banker kjøpt kroner, forklarer Viland, og mener at dette er et signal om at interessen for kronen er økende.

– Likviditeten og aktiviteten er også bedre nå enn den var ved slutten av fjoråret, sier hun.

Sterkere makrotall

Forklaringen på «maktskiftet» er utviklingen mellom de to økonomiene. Nå gir makrobildet antydninger til en sterkere norsk krone, i tillegg til at en stigende oljepris har bidratt til kronestyrkingen

Ifjor, da kronen svekket seg kraftig mot den svenske, pekte pilene opp i Sverige, mens de pekte ned i Norge. Nå har en rekke makrotall vist omvendt effekt.

– Nå var Norges bnp-vekst i fjerde kvartal i fjor høyere enn ventet . I tillegg var inflasjonen høyere enn ventet, noe som trekker renteforventningene litt opp, sier hun.

I Sverige er bildet et annet, med fallende inflasjon og signaler om rentekutt fra Riksbanken.

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Tidenes største gap mellom forventning og salgspris

Milliardutbytte løfter Salmar

Flyselskap skal kutte 5.000 jobber

Ulltveit-Moe laster opp i Rec

Personvernpolicy