Meny

Kongsberg-ledelsen må forklare seg for statsråden

Administrerende direktør Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen i Kongsberg Gruppen under tirsdagens pressekonferanse etter at det ble kjent at selskapet er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede onsdag klokka 15 må ledelsen i Kongsberg Gruppen møte i Næringsdepartementet for å forklare seg om siktelsen for grov korrupsjon. En person skal være pågrepet.

En person ble pågrepet i forbindelse med at Økokrim aksjonerte mot konsernets lokaler i Kongsberg og Asker, samt tok ut siktelse mot Kongsberg Gruppen for korrupsjon, bekrefter kommunikasjonsdirektør Ronny Lie overfor NTB.

– Jeg har ikke noen nærmere informasjon om hans situasjon i dag, svarer Lie på spørsmål om mannen er løslatt, fortsatt i arrest og om han skal framstilles for varetektsfengsling.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim vil verken kommentere eller utdype opplysninger selskapet har kommet med knyttet til siktelsene. De er tatt ut på tre nivåer: mot morselskapet, underselskapet Kongsberg Defence & Aerospace og én ansatt i markedsavdelingen.

Toppledelsen i Kongsberg-konsernet kommer onsdag ettermiddag til å orientere næringsminister Monica Mæland om saken etter at statsråden krevde det, bekrefter Lie.

Les også: Kongsberg Gruppen siktet for korrupsjon

Inn på teppet

– Vi har bedt om et møte med selskapet, og avventer den informasjonen vi vil få der, sier kommunikasjonsrådgiver Christine Spersrud Haug til NTB.

Både konsernsjef Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen i Kongsberg Gruppen deltar på møtet, sammen med representanter for departementet. Næringsminister Monica Mæland deltar på telefon.

Den ansatte som er siktet, er fortsatt ansatt, men har ikke noen lederrolle, verken i konsernet eller i noen av underselskapene. Ifølge Lie er han «markedsrepresentant» og fortsatt ansatt.

– Vi bistår vedkommende med det han trenger av hjelp fra vår side, sa konsernsjefen da han orienterte om korrupsjonssaken under en pressekonferanse i Oslo tirsdag kveld.

Styreleder ikke siktet

Djupesland understreker at styreleder Finn Jebsen i Kongsberg Gruppen eller Walter Qvam, som er styreleder i Kongsberg Defence Systems, ikke er personlig siktet, selv om siktelsen er tatt ut mot selskapene «ved styreleder».

Hun påpeker at etterforskningen er i en tidlig fase, og at Økokrim derfor ikke kommer til å gi flere opplysninger verken om siktelsens innhold eller omfang.

– Vi har gjort en rekke beslag av dokumenter og elektronisk materiale i forbindelse med ransakingen på Kongsberg tirsdag. Ut over har jeg ingen kommentarer, sier hun.

Solgte for 1,4 milliarder

Staten eier 50 prosent av Kongsberg Gruppen, som nå er siktet for grov korrupsjon knyttet til et mangeårig kundeforhold til rumenske myndigheter. Fra 1999 til 2008 inngikk Kongsberg Defence & Aerospace og rumenske myndigheter flere kontakter på kjøp av avlyttingssikkert kommunikasjonsutstyr.

Selskapet «henla» selv saken etter et drøyt års gransking av flere overføringer til utenlandske kontoer.

Ifølge Lie ble beslutningen om å legge saken til side tatt etter at «overføringene ble avklart», i den forstand at pengene ble fulgt til endestasjonen og at det ikke ble funnet uregelmessigheter ved dem.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus