Meny

Storkollaps hos Bitcoin-børs

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de største børsene for kjøp og salg av den virtuelle valutaen bitcoin har stengt virksomheten. Mt. Gox meldte tirsdag på sin nettside at alle transaksjoner er stanset.

Formålet er å beskytte nettstedet og dets brukere, skriver det Tokyo-baserte selskapet, som har gjort det mulig for kundene å veksle bitcoin i annen, konvensjonell valuta.

Tidligere på dagen uttalte børsens administrerende direktør Mark Karpeles ganske kryptisk i en epost at bedriften hadde nådd et «vendepunkt».

– Vi skal ha en offisiell uttalelse klar ganske snart. Bedriften er ved et vendepunkt. Jeg kan ikke si så mye mer nå, ettersom dette også involverer andre parter, skrev han.

Les også: Dette er de største IT-truslene nå

Milliardtyveri?

Hva som egentlig har skjedd med Mt. Gox, er uklart. Tidligere i februar stengte børsen kundenes mulighet til å ta ut penger etter å ha oppdaget «uvanlig aktivitet». Ryktene går høyt på internett, og et dokument sirkulerer som angivelig skal være en kriseplan for selskapet. Her går det frem at 744.000 bitcoins er stjålet i et hackerinnbrudd. Mt. Gox' gjeld skal være på 174 millioner dollar, og selskapet har ifølge dokumentet bare rundt 33 millioner dollar i aktiva.

Bitcoin-kursen hos Mt. Gox var på 828,99 dollar, rundt 5.140 kroner, da børsen stengte muligheten for å veksle 7. februar. Verdien av bitcoin-ene som skal være stjålet var etter denne kursen 3,8 milliarder kroner. Bitcoin-kursene er imidlertid ustabile og endrer seg svært raskt, og tirsdag var de nede i under 500 dollar.

Les også: Hackere tatt for bitcoin-kriminalitet

Kontorene forlatt

Mt. Gox' kontorer i Tokyo var ifølge Reuters forlatt tirsdag, og en håndfull investorer som frykter de har tapt sine bitcoin-investeringer hadde tatt oppstilling utenfor.

Tokyo-baserte investorer i nettvalutaen mener problemet først og fremst ligger hos Mt. Gox, som kritiseres for dårlig sikkerhet, og ikke hos bitcoin-valutaen i seg selv.

– Mt. Gox er en av flere børser, og deres uheldige sorti åpner muligheter. Denne hendelsen viser behovet for at ansvarlige personer og medlemmer av bitcoin-miljøet leder an og sørger for pålitelige tjenester, sier handelsgruppen The Bitcoin Foundation i en uttalelse.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus