Tysk forsikringsgigant til statsminister Solberg:

- Har svekket tilliten til Norge

TAR GREP. Toppsjef Michael Diekmann i Allianz - Europas største forsikringsselskap - har sendt brev til statsminister Erna Solberg, ifølge Bloomberg News. Foto: NTB scanpix
TAR GREP. Toppsjef Michael Diekmann i Allianz - Europas største forsikringsselskap - har sendt brev til statsminister Erna Solberg, ifølge Bloomberg News. Foto: NTB scanpix

Allianz saksøker norske myndigheter for å gjøre det mye billigere å transportere gass gjennom norske rør. Nå har selskapet sendt et brev til statsminister Erna Solberg hvor det ber henne tenke seg om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske forsikringsgiganten Allianz Capital Partners er blant eierne i norske gassrør som går rettens vei for å heve tariffen for gasstransport.

I et brev datert 7. februar ber selskapet statsminister Erna Solberg om et møte for å diskutere saken, skriver Bloomberg News tirsdag.

Dyrt priskutt

Det var i slutten av desember i fjor at den blåblå regjeringen godkjente et forslag fra den rødgrønne regjeringen om å redusere prisene på gassleveranser gjennom distribusjonsnettet Gassled med inntil 90 prosent fra 2016.

Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at Gassleds investorer mener beslutningen, som skal ha kommet fullstendig overraskende på dem, kan kostet dem 40 milliarder kroner i tapte inntekter.

Selskapene kjøpte seg inn med rundt syv prosents årlig avkastning, og mener endringen reduserer avkastningen til rundt fire prosent.

Stevningen ble fremsatt av Solveig Gas Norway i januar. I tillegg til Allianz, er Solveig Gas eiet av den kanadiske pensjonskassen og Abu Dhabis investeringsselskap.

I brevet Allianz nå har sendt til statsminister Solberg skriver selskapets toppsjef Michael Diekmann at prisreduksjonen «har svekker tilliten til Norge». Ifølge Allianz har priskuttet ført til «betydelige» tap på deres investeringer, som er på til sammen 6,1 milliarder norske kroner.

- Som leder av en ny regjering, har du mulighet til å ta en ny titt på justering av tariffer og muligens reversere en uforståelig diskriminering av langsiktige investorer, heter det i brevet Bloomberg News har fått innsyn i.

Diekmann mener beslutningen, gjennom å potensielt ha skadet fremtidige investeringer i infrastruktur, kan få konsekvenser for både norske og tyske innbyggere.

Tillot finansielle eiere

Det nær 8000 kilometer lange rørnettverket Gassled prosesserer og transporterer 96 prosent av gassen fra norsk sokkel og står for 20 prosent av gassen som blir forbrukt i EU.

Utlendingene kom inn som eiere av gassrør på norsk sokkel ved å kjøpe 24,1 prosent av gassrørsystemet for 17,35 milliarder kroner så sent som i 2011, etter at myndighetene hadde tillatt finansielle eiere i rørsystemet.

Deretter, i starten av 2012, uttalte den rødgrønne regjeringen at de myndighetsregulerte tariffene for rørtransport ville bli kuttet. Den nye regjeringen har stått fast ved politikken til tross for intenst lobbypress.

Norske myndigheter har uttalt at priskuttet er myntet på å oppmuntre til økt leting og utvikling i Norskehavet og sørlige deler av Barentshavet, samtidig som en fornuftig gevinst for Gassleds investorer sikres, ifølge Financial Times.

Les mer:

Saksøker norske myndigheter: Mener de går glipp av 40 mrd.

- Undergraver Norges omdømme

Les også på DN.no:

Tysk forsikringsgigant til statsminister Solberg: - Har svekket tilliten til Norge

«Nordmenn er frekke i butikkene»

Kollaps for Bitcoin-børs

Personvernpolicy