Meny

– Har brukt 3,9 milliarder på luksus

LUKSUSVARER: Ifølge en ny FN-rapport skal Nord-Koreas mektige leder Kim Jong-un ha brukt milliardbeløp på luksusvarer i 2012. Foto: Wong Maye-E / Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-rapport viser Kim Jong-uns vanvittige pengeforbruk.

Nord-Koreas statsleder Kim Jong-un foretrekker overdådig luksus.

Det fremgår av en FN-rapport som viser at den nordkoreanske regjeringen har doblet luksusutgiftene siden Kim Jong-un overtok ledelsen i landet.

I 2012 brukte den nordkoreanske regjering og dens øverste leder rundt 3,9 milliarder norske kroner på luksusvarer.

Selv om FNs sikkerhetsråd har vedtatt sanksjoner mot Nord-Korea, som innebærer et forbud mot å eksportere luksusvarer til landet, har antallet dyre varer på vei mot Nord-Korea bare økt.

Les også: Her er Kim Jong Uns ferske propaganda-plakater

Rådyre biler

I FN-rapporten, som ble utgitt mandag, kommer det frem at statslederen har importert et dusinvis personbiler av merket Mercedes, rådyre pianoer og et privat teater med plass til 1000 personer.

Ifølge The Telegraph vil statslederen bruke teateret for å kjøpe lojaliteten til sentrale regime-medlemmer i et forsøk på å sikre sin egen maktbase.

Andre luksusvarer består av eksotiske kjæledyr, parfyme og baderomsutstyr.

Les også: USA vil prøve å få løslatt fengslet amerikaner i Nord-Korea

Selger sprit i muslimske land

Til tross for FNs strenge sanksjoner mot Nord- Korea i et forsøk på å stoppe flyten av luksusvarer til landet, er det ikke undersøkt hvordan varene ble importert inn i landet.

Det nordkoreanske regimet bygger sin økonomi ved å delta i lovlig og ulovlig aktiviteter, som for eksempel å bistå i ulovlig salg av alkohol i muslimske land og i menneskehandel.

– Pengene oppbevares til personlige disponering av statens øverste leder og brukes til å dekke hans personlige utgifter, hans familie og eliten rundt ham, samt andre politiske utgifter, står det i rapporten ifølge Fox News.

Nord-Korea er fortsatt ett av 34 land som trenger ekstern bistand til å brødfø sin befolkning, opplyste FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) tidligere denne måneden.

Det anslås at 2,8 millioner mennesker i landet trenger bistand fra utlandet for å overleve.

Les også: FN: – Nord-Korea begår forbrytelser mot menneskeheten

Drap og tortur

Rapporten inneholder også detaljerte opplysninger om en rekke forbrytelser som har blitt begått og fremdeles blir begått i Nord-Korea.

– Alvoret, omfanget og arten av disse forbrytelsene avslører en stat som ikke har sidestykke i dagens verden, står det i rapporten.

– Blant forbrytelsene er utryddelse, drap, slaveri, tortur, fengsling, voldtekt, tvangsaborter og annen seksualisert vold, forfølgelse på bakgrunn av politisk overbevisning, religion, etnisitet og kjønn, tvangsforflytning av befolkningsgrupper, «forsvinninger» og bruk av utsulting, heter det i rapporten.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus