Meny

Vil få slutt på unge «navere»

Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAV ønsker bedre alternativer for ungdom som ikke går på skole.

Arbeidsmarkedet for ufaglærte er i fritt fall. Det er helt avgjørende å få ungdommene gjennom videregående opplæring og jeg mener vi bør innføre 13 års obligatorisk skolegang i stedet for de ti årene vi har nå. Vi må lage alternative skoleløp. Vi må finne måter å gjennomføre videregående skole på ute i bedrifter, sier NAV-direktør Bjørn Gudbjørgsrud til VG.

Ifølge NAV fikk nærmere 1800 personer som er yngre enn 19 år opp til 6000 kroner i måneden i fjor, noe som er det laveste antallet på fem år. Forutsetningen for dette er at de ikke går på skole.

Les også: Rekordlavt sykefravær

«Friår på statens regning»

VG skriver at denne type stønad de siste årene ofte har blitt omtalt som «naving» - altså et friår på statens regning.  

– Ingen frafallselever bør gå på individstønad. Det er feil med et økonomisk insentiv som oppfordrer til å slutte på skolen. Det stilles krav til mottakerne i dag. De må opp om morgenen og delta i arbeidsmarkedstiltak. Men vi har en utfordring når ungdom som mottar denne støtten, kommer bedre ut økonomisk enn kameraten som er lærling, sier Gudbjørgsrud til VG.

Les også: OECD mener altfor mange unge nordmenn blir «navere»

OECD bekymret

I går presenterte OECD en alarmerende ny rapport som utrykte bekymring for antallet unge nordmenn som står utenfor arbeidslivet. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) mener noe av problemet skyldes at et flertall NAV-klienter blir vurdert som er 100 prosent uføre.

– Vi må gradere trygdeytelsene mer enn vi gjør i dag. Nav må også utforme riktigere avklaring overfor den enkelte og sørge for at vi får tatt i bruk evnene til disse personene på en bedre måte,  sa Eriksson til NTB i går.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus