Meny

Nordea Markets: Norske banker kan kutte boligrentene i år

KAMP OM KUNDENE. Prisen norske banker betaler for å låne penger er lav om dagen. Nå kan de komme til å sette ned sine utlånsrenter for å vinne markedsandeler, mener Erik Bruce i Nordea Markets. Foto: Tor Strand / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanken rører ikke styringsrenten de neste to årene, spår sjefanalytiker Erik Bruce. Samtidig utelukker han ikke kutt i nordmenns boligrenter.

Nordea Markets tror Norges Bank holder sin styringsrente uendret gjennom de neste to årene, viser en oppdatering fra meglerhuset tirsdag.

Meglerhuset har tidligere anslått at sentralbanken skal kutte renten to ganger i år. Utsikter om en svakere krone enn det Norge Bank har sett for seg er hovedårsaken til at det nå endrer syn.

- Til nå har vi trodd at en svak utvikling i norsk økonomi har kunnet gi rentekutt. Nå tror vi det blir litt som i 2013: At valutaen tar smellen når det går dårlig i Norge, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

To årsaker

Bruce viser til at sentralbanken vil legge vekt på at en svakere krone enn ventet påvirker økonomien på to måter:

  • Høyere inflasjon
  • Bedring for norsk eksportsektor

- Ifjor nedjusterte Norges Bank utsiktene for norsk økonomi ganske markant og kunne kuttet renten, men en kronesvekkelse gjorde at de lot være, påpeker sjefanalytikeren.

Ifølge han kan også norske boliglånskunder belage seg på lave renter fremover.

- Gode marginer

Mens Norges Bank har holdt styringsrenten uendret på 1,5 prosent siden mars 2012, har norske banker foretatt flere rentejusteringer.

Den siste renteøkningen kom på vårparten i fjor og ble forklart med at myndighetene stiller krav om økt kjernekapitaldekning, altså mer egenkapital bak utlån. Sjefanalytiker Bruce tror bankenes utlånsrenter vil holdes uendret gjennom året, men vil likevel ikke utelukke kutt i utlånsrentene.

- Flate utlånsrenter er vår beste gjetning. Samtidig er rentemarginene (forskjell mellom innlåns- og utlånsrentene red. anm) veldig gode nå, og konkurranse kan føre til at de setter ned rentene i forsøk på å vinne markedsandeler, sier han.

Nordea Markets tror veksten i verdiskapingen i Fastlands-Norge, målt ved brutto nasjonalprodukt (bnp), vil bli på mellom 1 og 1,5 prosent i år.

- Uten kronefallet ville veksten blitt enda dårligere, sier Bruce og peker på flere årsaker bak det han beskriver som «et nokså pessimistisk syn»:

  • Flate og fallende oljeinvesteringer i 2014 og 2015
  • Svakt boligmarked
  • Forsiktige forbrukere

Lysere fra 2015

I forrige pengepolitiske rapport i desember ga Norges Bank signaler om at styringsrenten holdes på dagens nivå fram mot sommeren 2015. I dag tviler Nordea Markets på at dette vil skje.

- I 2015 tror vi verden ser lysere ut, og man vil begynne å snakke om renteøkning i andre land. Norge vil samtidig slite med mye av de samme tingene vi gjør nå, og da tror vi ikke Norges Bank vil kutte renten, sier Bruce.

- Hvor høye boliglånsrenter bør man være forberedt på i dag?

- Jeg ser ikke for meg at boliglånsrentene skal så mye opp de neste årene. Har man et lenger perspektiv på fem til ti år, er usikkerheten mye større. Har du en boliglånsrente på rundt 3,5 prosent i dag, bør du absolutt være forberedt på å komme opp i det dobbelte på sikt.

Lav kronekurs

Gjennom 2013 svekket kronen seg mot euro med 14 prosent: Mens én euro kostet 7,34 kroner på starten av året, var prisen 8,37 ved utgangen av året.

Tirsdag ettermiddag handles euroen til 8,33 kroner.

- Kronen har svekket seg og ikke kommet tilbake så mye som vi hadde trodd. Vi tror den holder seg svak en periode, sier Bruce.

Meglerhusets prognoser viser i dag en kurs på 8,40 og 8,35 på tre og seks måneders sikt.

Når Norges Bank vurderer valutaeffekter, ser de riktignok på den såkalte importvektede kronekursen. Det er en valutakursindeks mot norske kroner der ulike valutaer har en vekt som tilsvarer valutaens andel av norsk import.

Nordea Markets tror både dollar, pund og svenske kroner vil styrke seg en del mot euroen i år.

- Mot de valutaene kan norske kroner svekke seg enda mer, sier Bruce.

Les også på DN.no i dag:

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus