Boligkjøp uten lån og renter

Boligkjøp uten lån og renter
Boligkjøp uten lån og renter

Hvis du vil unngå å betale renter finnes det alternative finansieringsløsninger for boligkjøp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De færreste av oss har nok penger på sparekontoen til å kjøpe en bolig kontant. Derfor innebærer anskaffelse av bolig som regel å ta opp et lån, som betales tilbake med renter til banken.

Det finnes imidlertid selskaper som tilbyr alternative veier å skaffe seg bolig, uten at verken banken, lån eller renter er involvert.

Les også: Finansier boligdrømmen med utleiedel

Partnerskap i stedet for lån

Selskapet Global Housing er et aksjeselskap som driver med kjøp, salg og utleie av eiendommer, og som blant annet tilbyr en alternativ finansieringsløsning for kunder som ønsker å skaffe seg bolig rentefritt.

Selskapet går nemlig inn som partner i et boligkjøp, og leier bort sin andel av boligen til kunden. Samtidig har kunden innenfor en avtalt tidsperiode mulighet til å kjøpe en stadig større andel, helt til kunden til slutt eier hele boligen.

Slik fungerer rentefritt boligkjøp

  • La oss si at du vil kjøpe en leilighet til to millioner kroner. Du finner boligen sammen med Global Housing, og dere blir enige om hvor mye hver av dere skal gå inn med. Hvis du går inn med 15 prosent av kjøpesummen (som er minimumskravet), inngår dere en sameiekontrakt der du eier 15 prosent og Global Housing eier 85 prosent av boligen.
  • Deretter inngår dere en leiekontrakt der Global Housing leier ut sin andel av boligen til deg, i dette eksemplet for 4.250 kroner som utgangspunkt.
  • Alt du betaler over denne summen går til oppkjøp av boligen. Det utarbeides en kjøpskontrakt der dere blir enige om at du kan kjøpe Global Housings andel av boligen innen en viss tidsperiode.
  • Hvis dere blir enige om at du betaler 12.000 kroner i måneden, vil 7.750 kroner av disse gå til oppkjøp av leiligheten. Etterhvert som din andel av boligen øker, minsker imidlertid leien du betaler til Global Housing, slik at en stadig større andel av det månedlige beløpet går til oppkjøp av boligen.

Du kan velge å kjøpe opp så raskt du vil, men maksperiode er 15 år. Hvis boligen ikke er nedbetalt innen 15 år, forhandles leiekontrakten på resterende andel på nytt basert på ny takst av boligen.

Finn ut mer om hva boligen din er verdt her.

Billigere enn lån?

Hva vil denne måten å kjøpe bolig på koste deg i måneden sammenlignet med et ordinært banklån? I eksempelet over har kunden en egenkapital på 300.000 kroner og kjøper en bolig til 2.000.000 kroner sammen med Global Housing. Hvis kunden betaler 12.000 kroner i måneden uten noen ekstrabetalinger, vil det ta 14 år før leiligheten er kjøpt opp. Eventuell dokumentavgift deles mellom partnerne, og ingen andre avgifter tilkommer ifølge Global Housing. Vi mater disse parameterne inn i DNBs lånekalkulator:

Pris på bolig: 2.000.000 kroner

Egenkapital: 300.000 kroner

Lånebeløp: 1.700.000 kroner

Rente: 4,10 (nominell) 4,26 (effektiv)

Løpetid: 14 år

Dette gir oss en månedsutgift på 13.336 kroner, forutsatt at renten forblir uendret. Her har vi tatt utgangspunkt i et ordinært lån. Dersom du er under 35 kan du få ungdomslån gjennom DnB til 3.6 prosent nominell rente.

Månedskostnaden blir da 12.948 kroner. Med et lån i banken vil man imidlertid ha mulighet til å få 27 prosent rentefradrag på skatten. Med et annuitetslån vil man betale mer renter i begynnelsen og dermed også få et større skattefradrag, men for enkelthets skyld regner vi ut det totale rentefradraget på 27 prosent over hele 14-årsperioden og fordeler dette per måned.

Vi får da en månedskostnad på 12.489,32 kroner på et ordinært lån og 12.184,18 kroner på ungdomslån, mot Global Housings månedskostnad på 12.000 kroner.

Selv når man regner med skattefradraget blir det ut ifra dette regnestykket gunstigere kostnadsmessig å benytte seg av Global Housings boligkjøpskonsept enn å ta opp lån.

Her finner du de billigste boliglånene

Verdistigningen deles

I en kommentar til DinSide skriver informasjonsdirektør i DNB Even Westerveld at det historisk sett har vært lønnsomt å eie sin egen bolig, og at verdiutviklingen derfor også må tas med i betraktning.

Med Global Housings system eier du ikke boligen helt og fullt før etter en viss tid. Dersom du av ulike årsaker er nødt til å selge boligen før kontraktsperioden med Global Housing er omme, vil du kun få en eventuell verdistigning på den delen av boligen du eier på det tidspunktet du selger.

Dersom du ønsker å selge boligen mens du fortsatt er deleier, må du altså dele eventuell verdistigning med Global Housing, mens du vil få hele verdistigningen på boligen hvis du selger en bolig med lån.

Det er altså verdt å merke seg at regnestykket over som viser at Global Housing er billigst, først og fremst gjelder hvis du kjører løpet ut og kjøper opp hele boligen innenfor maksperioden på 15 år.

Les også: Én million mindre i boliglån

Rådførte seg med muslimske lærde

Selskapet ble startet i 2007, men det tok fire år å utvikle konseptet, forteller nestleder i Global Housing Sohail Malik:

- Vi var opptatt av det skulle være i tråd med både sharia og det norske regelverket, og fungere i det norske samfunnet.

Selv om Global Housing er åpent for alle, henvender de seg nemlig særlig til muslimer som vil unngå befatning med renter utifra et ønske om å handle i tråd med islamsk lov. Under utviklingen av konseptet rådførte Global Housing seg derfor med muslimske lærde bosatt i Norge.

I tillegg til at renter anses som forbudt, er et annet viktig prinsipp i islamsk finans- og bankvirksomhet at både tap og gevinst skal deles mellom forretningspartnerne. Global Housing deler risikoen med deg som medeier helt fram til du eier hele boligen.

Les også: Store forskjeller i termingebyr på lån

Alternativ til bankene

TILBYR RENTEFRITT BOLIGKJØP: Nestleder i Global Housing Sohail Malik. (Foto: FAJAR SOHAIL MALIK)TILBYR RENTEFRITT BOLIGKJØP: Nestleder i Global Housing Sohail Malik. (Foto: FAJAR SOHAIL MALIK)

Malik understreker at Global Housing verken er en bank eller finansinstitusjon, men et selskap som driver med forretningsvirksomhet. Malik liker heller ikke betegnelsen «halal-lån», siden det ikke dreier seg om et lån, men et forretningsmessig partnerskap. Global Housing har ifølge Malik ingen ambisjoner om å konkurrere med bankene:

- Vi er et alternativ til bankene, som tilbyr en annen måte å skaffe bolig på uten at renter er involvert. Vi er de eneste som tilbyr dette konseptet i Norge. Slik sett har vi ingen konkurrenter per idag.

I tillegg til å være i tråd med islam, som er et viktig hensyn for mange av kundene, er en av fordelene med dette konseptet økonomisk trygghet og forutsigbarhet, hevder Malik.

Man påvirkes for eksempel ikke av svingninger i rentemarkedet (i de fleste tilfeller er fastrenteavtaler på lån maksimum ti år). Kapitalen som selskapet bruker for å kjøpe boliger er i sin tur generert gjennom investorer som kjøper aksjer i virksomheten.

Ifølge Finanstilsynet har norske myndigheter foreløpig ikke tatt stilling til om hvorvidt virksomheten Global Housing driver krever konsesjon.

Tjue familier har benyttet seg av konseptet

Abdul Rehman var en av de første kundene som innledet et samarbeid med Global Housing. Rehman hadde allerede bolig, men fikk mulighet til å innfri sitt allerede eksisterende lån gjennom at Global Housing gikk inn som deleier med 29 prosent i 2011. – Jeg synes det fungerer veldig bra, og jeg har anbefalt Global Housing til flere av mine venner. Det er motiverende å se at man eier en stadig større del av boligen, sier Rehman.

Siden selskapet startet opp virksomheten har 20 familier i Norge skaffet seg bolig gjennom dette systemet.

Les også: Åpner ny muslimsk bank

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn
Siste nytt
21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus