Meny

– Nå blir det tryggere for barn under 13 år å bruke bankkort

TRYGGERE KORTBRUK: Siden 2011 har flere norske banker gitt ut bankkort til barn under 13 år. En ny avtale skal gi bedre vilkår for de yngste kortbrukerne. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny avtale mellom Forbrukerombudet og finansnæringen skal sikre at barn kan bruke bankkort under trygge rammer. – En seier for de yngste forbrukerne, mener forbrukerombud Gry Nergård.

Stadig flere banker tilbyr bankkort til barn under ungdomsalder. For å sikre de yngste forbrukerne, har Forbrukerombudet og bransjeorganisasjonen Finans Norge blitt enige om en mønsteravtale for bankkort til barn under 13 år.

Forbrukerombud Gry Nergård sier at det etter mye diskusjon mellom partene har blitt en god avtale:

– Dette er en ny type avtale, så vi har diskutert mye hvordan ansvarsfordelingen skal være mellom banker, barn og foreldre. Vi har brukt mye tid for å få til dette på en god måte og er fornøyd med resultatet, sier hun til ABC Nyheter.

Forbrukerombudet mener de viktigste punktene i avtalen med finansbransjen er:
  • Avgrenset ansvar for barnet dersom kortet blir misbrukt
  • At tap over 200 kroner normalt vil bli erstattet av banken
  • Bankane bør ikke gi bankkort til barn under skolealder
  • Kortet kan bare brukes med pinkode
  • Kortet kan ikke brukes til netthandel

Les også: Foreldre ber om bankkort til barnehagebarn

Etterspørsel fra foreldre

Forbrukerombud Gry Nergård er godt fornøyd med en ny avtale som skal sikre barns kortbruk. Foto: ForbrukerombudetForbrukerombud Gry Nergård er godt fornøyd med en ny avtale som skal sikre barns kortbruk. Foto: Forbrukerombudet

Nergård håper nå at alle bankene som vil tilby bankkort til barn under 13 år, vil ta i bruk disse vilkårene snarest.

– Nå har Finans Norge som disse bankene er organisert i, sendt ut et rundskriv og sagt til sine medlemmer at vilkårene skal benyttes, hvis bankene tar i bruk muligheten til å gi bankkort til barn under 13 år. Vi håper de tar det i bruk så fort som mulig, sier hun.

Hun forklarer videre at årsaken til at disse vilkårene ble diskutert var etterspørsel fra foreldre etter bankkort til barn under ungdomsalder, som dermed ikke var skikket til å bruke ungdomskort med de vilkårene som følger dem.

Ombudet tror det for mange foreldre kan kjennes både tryggere og mer praktisk å heller sende med barna betalingskort enn større kontantsummer når de skal ut på egenhånd. Samtidig har det blitt mindre vanlig å ha kontanter lett tilgjengelig.

Les også: Bør barn ha sitt eget bankkort?

– Bør kunne lese og forholde seg til regler

Hun er ikke kjent med at barn under skolealder har fått bankkort i norske banker.

– Vi mener uansett at det er en fornuftig anbefaling å vente med bankkort til barna begynner på skolen. Behovet oppstår gjerne når de skal ut på egenhånd, for eksempel på skoleturer eller fotballkamper, sier Nergård.

Hun understreker at det er foreldrenes ansvar å lære opp barna i trygg kortbruk og følge med på kortbruken.

Før de går til det steget å skaffe barnet eget bankkort, bør foreldrene også vurdere om barnet er modent nok til å benytte et slikt, uavhengig av alder.

– Hvis foreldre har stort behov for bankkort til barn under skolealder, så er det opp til dem, men vi mener barn bør kunne lese og forholde seg til regler før de får egne bankkort, sier forbrukerombud Gry Nergård til ABC Nyheter. 

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus