Meny

Kredittkort er din sikkerhet ved handel med nettbutikker

Svindlet? Slik får du tilbake pengene

BRUK KREDITTKORT: Skal du handle i en nettbutikk, bør du betale med kredittkort. Det gir deg størst sikkerhet ved svindel eller mangler ved produktet. © ILLUSTRASJONSFOTO: ThinkStock
BRUK KREDITTKORT: Skal du handle i en nettbutikk, bør du betale med kredittkort. Det gir deg størst sikkerhet ved svindel eller mangler ved produktet. © ILLUSTRASJONSFOTO: ThinkStock

Bruker du kredittkort, har du størst mulighet til å få igjen penger ved svindel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når man kjøper på nettet

, betaler man stort sett på forskudd. Det skaper utfordringer i det øyeblikket man ikke får den varen man har betalt for.

Dette har særlig de som har handlet i nettbutikken Infurn fått erfare.

Klagene har vært mange både på lang leveringstid og problemer med tilbakebetaling ved heving av kjøp.

"Etter mange mail fram og tilbake fikk jeg en bekreftelse på at jeg skulle få pengene tilbake innen 30 virkedager. Pengene har jeg ikke sett, og det er nå snart 3 måneder siden", skriver en kunde i e-post til klikk.no om sine opplevelser med Infurn.

Les også: Klagestorm mot nettbutikk

Ekstra beskyttelse med kredittkort

Så hva gjør du dersom varen uteblir og lovte penger aldri kommer tilbake på kontoen, etter utallige purringer?

Dine alternativer avhenger av hvordan du har betalt varene. Dine muligheter er størst om du har brukt et betalingskort.

"Har du kjøpt varen på kreditt, har du ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven (paragraf 54b). Særlig verdifull er lovens bestemmelse om at kredittyter (i hovedsak banken) har samme ansvar som selger", står det på Forbrukerrådets sider om rettigheter ved kredittkjøp.

"Ved kjøp kan forbrukeren overfor annen kredittgiver enn selgeren gjøre gjeldende de samme innsigelser og pengekrav på grunnlag av kjøpet som han kunne gjøre gjeldende mot selgeren, såfremt kreditten er gitt etter avtale mellom selgeren og kredittgiveren", står det blant annet i paragraf 54b.

Les også: Les det med liten skrift

- Unngå å betale direkte fra bankkonto

 Nina Dyrøy © FOTO: Skandiabanken Nina Dyrøy © FOTO: Skandiabanken

Forbruker Europa råder til ikke å betale pengene til nettbutikken direkte fra bankkontoen.

- Fordi da har man ingen sikkerhet for betalingen overfor banken, utdyper direktør i Forbruker Europa, Ragnar Wiik, til klikk.no.

- Og dersom nettbutikken ikke tilbyr betaling med betalingskort, kan dette være et varsel.

Han forteller at dersom man i stedet betaler med kreditt- eller debetkortet, og mener at man er svindlet, vil man kunne kreve pengene tilbake hos kortutsteder.

"Vårt generelle råd til forbrukere som ikke mottar det produktet de har bestilt er derfor at de først kontakter utsalgsstedet og deretter kontakter den banken som har utstedt betalingskortet", skriver Visa Norge i en e-post til klikk.no.

DnB har ifølge kommunikasjonsrådgiver Marit Elisabeth Giske fått noen klager på Infurn.

- Men vi har fått enda flere på Designfurn, som er samme selskap, utdyper hun overfor klikk.no.

Skandiabanken har de siste åtte månedene behandlet tre til fire klager som gjelder Infurn.

- For kunden som opplever dette er det svært kjedelig, men for oss er dette ikke mange saker i forhold til antall saker som vedrører netthandel, uttaler informasjonsrådgiver Nina Dyrøy i banken til klikk.no.

Les også: Forbrukerrådet fikk rundt 60 klager på Infurn på ett år

Slik går du frem for å få pengene tilbake

Hun beskriver følgende fremgangsmåte for å få igjen pengene, dersom en nettbutikk ikke leverer varen eller det er mangler ved den.

- Forutsatt at man ikke når frem overfor leverandøren, må man ta kontakt med kortutsteder, som i de fleste tilfeller er en bank.

Det er i denne sammenheng viktig å være klar over at det hverken kan klages til Visa, Master Card eller andre kortleverandører.

- Om varen ikke er mottatt fyller man ut et reklamasjonsskjema som returneres til banken, stort sett elektronisk, forklarer Dyrøy.

Banken vil i neste runde ta kontakt med Visa, som vil returnere pengene.

- Men dersom varen er mottatt, men ikke i samsvar med det man bestilte, må varen returneres til brukerstedet. Denne returen må dokumenteres når man fyller ut reklamasjonsskjema.

Den samme muligheten til å få pengene tilbake, gjelder også dersom nettbutikken går konkurs uten at man har fått varen.

"Hvis du har forhåndsbetalt for en vare eller tjeneste til et firma som går konkurs, kan du også kreve pengene refundert av banken", skriver Forbrukerrådet på sine sider.

- Det er viktig i denne sammenheng å være klar over at det bare er overfor næringsdrivende man har muligheten til å få tilbake pengene fra kortutsteder, utdyper Wiik.

- Har man handlet gjennom en privat aktør, vil man ikke ha denne muligheten.

Les også: Den store kredittkorttesten

- Kredittkort gir best sikkerhet

Alle betalingskort vil i utgangspunktet gi deg sikkerhet ved netthandel, men kredittkortbruk er likevel ekstra sikret.

- Ved netthandel er både debet- og kredittkort Visa-transaksjoner, og kundene er i utgangspunktet godt sikret gjennom VISA sine egne regler, forklarer Dyrøy.

- Men utover dette vil man gjennom kredittkjøpsloven være ekstra sikret ved bruk av kredittkort, fordi i slike tilfeller vil kredittgiver (banken) ha hovedansvaret for kontakt med leverandør, utdyper Dyrøy.

Generelt, når det gjelder debetkort, vil man være avhengig av de reglene de enkelte kortsystemene har.

"Når vi håndterer chargeback i Nets vil vi benytte de internasjonale regler fra Visa og MasterCard som gjelder for det kortholder sier er årsaken til innsigelsen. Hvis det ikke er en chargeback-mulighet med hensyn på de internasjonale reglene, vil det være opp til kortutsteder å godtgjøre kortholder", skriver presseansvarlig his Nets, Michael Juul Rugaard, i en e-post til klikk.no.

Andre betalingsløsninger

Det finnes flere betalingsløsninger på nettet. En av dem er Paypal, og de har et system for tilbakebetaling ved svindel eller mangler.

Ifølge deres nettsider er det følgende vilkår for å få tilbake pengene:

  • Du har kjøpt en fysisk vare som kan sendes med post/leveringsfirma.
  • Du har betalt hele beløpet for varen i én betaling med PayPal.
  • Du har opprettet en tvist innen 45 dager etter kjøpsdatoen. Hvis du og selger ikke kan bli enige om en løsning innen 20 dager etter at du har opprettet tvisten, må du eskalere tvisten til et krav.

Les også: Slik blir netthandelen trygg

10- dagers frist hos Finn

En av de største aktørene på netthandel i Norge, Finn.no, har en 10-dagers frist for forbruker til å kunne få tilbake pengene sine.

- Når kjøper betaler inn et beløp for en gjenstand, vil pengene bli låst i ti dager hos PayEx, forklarer leder for forbrukertrygghet, Geir Petter Gjefsen, til klikk.no.

- Når kjøperen har mottatt varen og bekrefter at den er i godkjent stand, eller senest etter ti dager, vil pengene bli overført til selger. Det betyr at man som kjøper må klage i løpet av disse ti dagene om man har mistanke om at gjenstanden ikke kommer.

Og dersom selger ikke svarer innen syv dager etter kjøper har meldt inn en klage, vil beløpet bli tilbakeført.

- Generelt bør man klage dersom det nærmer seg ti dager etter kjøpet er avtalt og varen ikke har kommet.

I de tilfeller hvor varen ankommer innen 10-dagers fristen, men hvor den har betydelige mangler, er det også viktig at man klager med en gang.

- Da vil PayEx kunne holde pengene tilbake frem til man får beskjed om at selger og kjøper har blitt enige, sier Gjefsen.

- Etter 10-dagers fristen kan man ikke lenger få pengene tilbake fra PayEx og man må gå direkte på selger.

Gjefsen utdyper at hverken Finn.no eller PayEx vil kunne megle mellom partene i en slik konfliktsak.

- Ved slike tilfeller anbefaler vi å forsøke å finne frem til en løsning med selger. Blir man ikke enige kan saken tas videre til Forbrukerrådet.

Les også: Reisevalutaen er dyrest hjemme

- Sjekk seriøsiteten til nettbutikken

Rådet fra Forbruker Europa er å sjekke seriøsiteten til nettstedet før man handler med dem.

- I det europeiske forbrukersystemet opereres det med såkalte trustmarks. Dette er en form for sertifisering av nettstedene, sier Ragnar Wiik.

På sidene til Forbruker Europa finnes tilgang til nettportalen Howard. Her vil man blant annet få vite når nettstedet ble etablert.

- Og etableringsdatoen kan være en indikasjon på nettstedets seriøsitet. Har det blitt startet nå nylig, kan det være en grunn til å være mistenksom, utdyper Wiik.

- Så bør man selvfølgelig google nettstedet, og da kan man bruke ord som fraud, scam og review.

Dersom nettstedet har liten eller mangelfull kontaktinformasjon, kan også dette ifølge Wiik være en indikasjon på seriøsiteten. Han trekker frem Amazon og Ebay som to eksempler på velfungerende nettbutikker.

- Aktører som virkelig ønsker å være seriøse nettaktører, bør også være villig til å gi kundene sine mest mulig informasjon.

Forbrukerombudet har laget en liste over useriøse nettaktører . De råder også til å være tilbakeholden med å oppgi for mange opplysninger til nettbutikken. "Ikke gi fra deg konto- og kortopplysninger før du har bestemt deg for å handle. Nettbutikken trenger i utgangspunktet kun adressen din. Vær skeptisk til å gi fra deg andre typer personopplysninger, som personnummer", skriver de på sine nettsider.

Les også:

Du burde faktisk ha et kredittkort

Her shopper du pynt til veggene

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:51 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:46 AIK buet av banen etter hjemmetap17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen
Siste nytt
18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:51SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:46SportAIK buet av banen etter hjemmetap17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus