Kredittkort er din sikkerhet ved handel med nettbutikker

Svindlet? Slik får du tilbake pengene

BRUK KREDITTKORT: Skal du handle i en nettbutikk, bør du betale med kredittkort. Det gir deg størst sikkerhet ved svindel eller mangler ved produktet. © ILLUSTRASJONSFOTO: ThinkStock
BRUK KREDITTKORT: Skal du handle i en nettbutikk, bør du betale med kredittkort. Det gir deg størst sikkerhet ved svindel eller mangler ved produktet. © ILLUSTRASJONSFOTO: ThinkStock

Bruker du kredittkort, har du størst mulighet til å få igjen penger ved svindel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når man kjøper på nettet, betaler man stort sett på forskudd. Det skaper utfordringer i det øyeblikket man ikke får den varen man har betalt for.

Dette har særlig de som har handlet i nettbutikken Infurn fått erfare.

Klagene har vært mange både på lang leveringstid og problemer med tilbakebetaling ved heving av kjøp.

"Etter mange mail fram og tilbake fikk jeg en bekreftelse på at jeg skulle få pengene tilbake innen 30 virkedager. Pengene har jeg ikke sett, og det er nå snart 3 måneder siden", skriver en kunde i e-post til klikk.no om sine opplevelser med Infurn.

Les også: Klagestorm mot nettbutikk

Ekstra beskyttelse med kredittkort

Så hva gjør du dersom varen uteblir og lovte penger aldri kommer tilbake på kontoen, etter utallige purringer?

Dine alternativer avhenger av hvordan du har betalt varene. Dine muligheter er størst om du har brukt et betalingskort.

"Har du kjøpt varen på kreditt, har du ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven (paragraf 54b). Særlig verdifull er lovens bestemmelse om at kredittyter (i hovedsak banken) har samme ansvar som selger", står det på Forbrukerrådets sider om rettigheter ved kredittkjøp.

"Ved kjøp kan forbrukeren overfor annen kredittgiver enn selgeren gjøre gjeldende de samme innsigelser og pengekrav på grunnlag av kjøpet som han kunne gjøre gjeldende mot selgeren, såfremt kreditten er gitt etter avtale mellom selgeren og kredittgiveren", står det blant annet i paragraf 54b.

Les også: Les det med liten skrift

- Unngå å betale direkte fra bankkonto

 Nina Dyrøy © FOTO: Skandiabanken Nina Dyrøy © FOTO: Skandiabanken

Forbruker Europa råder til ikke å betale pengene til nettbutikken direkte fra bankkontoen.

- Fordi da har man ingen sikkerhet for betalingen overfor banken, utdyper direktør i Forbruker Europa, Ragnar Wiik, til klikk.no.

- Og dersom nettbutikken ikke tilbyr betaling med betalingskort, kan dette være et varsel.

Han forteller at dersom man i stedet betaler med kreditt- eller debetkortet, og mener at man er svindlet, vil man kunne kreve pengene tilbake hos kortutsteder.

"Vårt generelle råd til forbrukere som ikke mottar det produktet de har bestilt er derfor at de først kontakter utsalgsstedet og deretter kontakter den banken som har utstedt betalingskortet", skriver Visa Norge i en e-post til klikk.no.

DnB har ifølge kommunikasjonsrådgiver Marit Elisabeth Giske fått noen klager på Infurn.

- Men vi har fått enda flere på Designfurn, som er samme selskap, utdyper hun overfor klikk.no.

Skandiabanken har de siste åtte månedene behandlet tre til fire klager som gjelder Infurn.

- For kunden som opplever dette er det svært kjedelig, men for oss er dette ikke mange saker i forhold til antall saker som vedrører netthandel, uttaler informasjonsrådgiver Nina Dyrøy i banken til klikk.no.

Les også: Forbrukerrådet fikk rundt 60 klager på Infurn på ett år

Slik går du frem for å få pengene tilbake

Hun beskriver følgende fremgangsmåte for å få igjen pengene, dersom en nettbutikk ikke leverer varen eller det er mangler ved den.

- Forutsatt at man ikke når frem overfor leverandøren, må man ta kontakt med kortutsteder, som i de fleste tilfeller er en bank.

Det er i denne sammenheng viktig å være klar over at det hverken kan klages til Visa, Master Card eller andre kortleverandører.

- Om varen ikke er mottatt fyller man ut et reklamasjonsskjema som returneres til banken, stort sett elektronisk, forklarer Dyrøy.

Banken vil i neste runde ta kontakt med Visa, som vil returnere pengene.

- Men dersom varen er mottatt, men ikke i samsvar med det man bestilte, må varen returneres til brukerstedet. Denne returen må dokumenteres når man fyller ut reklamasjonsskjema.

Den samme muligheten til å få pengene tilbake, gjelder også dersom nettbutikken går konkurs uten at man har fått varen.

"Hvis du har forhåndsbetalt for en vare eller tjeneste til et firma som går konkurs, kan du også kreve pengene refundert av banken", skriver Forbrukerrådet på sine sider.

- Det er viktig i denne sammenheng å være klar over at det bare er overfor næringsdrivende man har muligheten til å få tilbake pengene fra kortutsteder, utdyper Wiik.

- Har man handlet gjennom en privat aktør, vil man ikke ha denne muligheten.

Les også: Den store kredittkorttesten

- Kredittkort gir best sikkerhet

Alle betalingskort vil i utgangspunktet gi deg sikkerhet ved netthandel, men kredittkortbruk er likevel ekstra sikret.

- Ved netthandel er både debet- og kredittkort Visa-transaksjoner, og kundene er i utgangspunktet godt sikret gjennom VISA sine egne regler, forklarer Dyrøy.

- Men utover dette vil man gjennom kredittkjøpsloven være ekstra sikret ved bruk av kredittkort, fordi i slike tilfeller vil kredittgiver (banken) ha hovedansvaret for kontakt med leverandør, utdyper Dyrøy.

Generelt, når det gjelder debetkort, vil man være avhengig av de reglene de enkelte kortsystemene har.

"Når vi håndterer chargeback i Nets vil vi benytte de internasjonale regler fra Visa og MasterCard som gjelder for det kortholder sier er årsaken til innsigelsen. Hvis det ikke er en chargeback-mulighet med hensyn på de internasjonale reglene, vil det være opp til kortutsteder å godtgjøre kortholder", skriver presseansvarlig his Nets, Michael Juul Rugaard, i en e-post til klikk.no.

Andre betalingsløsninger

Det finnes flere betalingsløsninger på nettet. En av dem er Paypal, og de har et system for tilbakebetaling ved svindel eller mangler.

Ifølge deres nettsider er det følgende vilkår for å få tilbake pengene:

  • Du har kjøpt en fysisk vare som kan sendes med post/leveringsfirma.
  • Du har betalt hele beløpet for varen i én betaling med PayPal.
  • Du har opprettet en tvist innen 45 dager etter kjøpsdatoen. Hvis du og selger ikke kan bli enige om en løsning innen 20 dager etter at du har opprettet tvisten, må du eskalere tvisten til et krav.

Les også: Slik blir netthandelen trygg

10- dagers frist hos Finn

En av de største aktørene på netthandel i Norge, Finn.no, har en 10-dagers frist for forbruker til å kunne få tilbake pengene sine.

- Når kjøper betaler inn et beløp for en gjenstand, vil pengene bli låst i ti dager hos PayEx, forklarer leder for forbrukertrygghet, Geir Petter Gjefsen, til klikk.no.

- Når kjøperen har mottatt varen og bekrefter at den er i godkjent stand, eller senest etter ti dager, vil pengene bli overført til selger. Det betyr at man som kjøper må klage i løpet av disse ti dagene om man har mistanke om at gjenstanden ikke kommer.

Og dersom selger ikke svarer innen syv dager etter kjøper har meldt inn en klage, vil beløpet bli tilbakeført.

- Generelt bør man klage dersom det nærmer seg ti dager etter kjøpet er avtalt og varen ikke har kommet.

I de tilfeller hvor varen ankommer innen 10-dagers fristen, men hvor den har betydelige mangler, er det også viktig at man klager med en gang.

- Da vil PayEx kunne holde pengene tilbake frem til man får beskjed om at selger og kjøper har blitt enige, sier Gjefsen.

- Etter 10-dagers fristen kan man ikke lenger få pengene tilbake fra PayEx og man må gå direkte på selger.

Gjefsen utdyper at hverken Finn.no eller PayEx vil kunne megle mellom partene i en slik konfliktsak.

- Ved slike tilfeller anbefaler vi å forsøke å finne frem til en løsning med selger. Blir man ikke enige kan saken tas videre til Forbrukerrådet.

Les også: Reisevalutaen er dyrest hjemme

- Sjekk seriøsiteten til nettbutikken

Rådet fra Forbruker Europa er å sjekke seriøsiteten til nettstedet før man handler med dem.

- I det europeiske forbrukersystemet opereres det med såkalte trustmarks. Dette er en form for sertifisering av nettstedene, sier Ragnar Wiik.

På sidene til Forbruker Europa finnes tilgang til nettportalen Howard. Her vil man blant annet få vite når nettstedet ble etablert.

- Og etableringsdatoen kan være en indikasjon på nettstedets seriøsitet. Har det blitt startet nå nylig, kan det være en grunn til å være mistenksom, utdyper Wiik.

- Så bør man selvfølgelig google nettstedet, og da kan man bruke ord som fraud, scam og review.

Dersom nettstedet har liten eller mangelfull kontaktinformasjon, kan også dette ifølge Wiik være en indikasjon på seriøsiteten. Han trekker frem Amazon og Ebay som to eksempler på velfungerende nettbutikker.

- Aktører som virkelig ønsker å være seriøse nettaktører, bør også være villig til å gi kundene sine mest mulig informasjon.

Forbrukerombudet har laget en liste over useriøse nettaktører . De råder også til å være tilbakeholden med å oppgi for mange opplysninger til nettbutikken. "Ikke gi fra deg konto- og kortopplysninger før du har bestemt deg for å handle. Nettbutikken trenger i utgangspunktet kun adressen din. Vær skeptisk til å gi fra deg andre typer personopplysninger, som personnummer", skriver de på sine nettsider.

Les også:

Du burde faktisk ha et kredittkort

Her shopper du pynt til veggene

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder
Siste nytt
02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus