Meny

Tempoet øker i Norge: – Bedre enn vi kunne fryktet

Aktiviteten i norsk økonomi var høyere enn fryktet siste kvartal i fjor. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktiviteten i norsk økonomi var høyere enn ventet i fjorårets siste kvartal.

Aktiviteten i norsk fastlandsøkonomi, målt ved brutto nasjonalprodukt, økte med 0,6 prosent i fjorårets siste kvartal sammenlignet med kvartalet før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå onsdag.

Dette er en liten oppgang fra forrige kvartal, da veksten var på 0,5 prosent. Veksten i fjerde kvartal var også høyere enn analytikerne ventet.

På forhånd var det ventet en vekst på 0,4 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans. Dette er også på linje med Norges Banks anslag.

Bedre enn fryktet

Det var imidlertid stor usikkerhet blant analytikerne, og estimatene varierte fra en vekst på 0,1 prosent til en vekst på 0,7 prosent.

– Klart bedre enn vi kunne fryktet, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Meglerhuset var blant de mest pessimistiske, og ventet en bnp-vekst vekst på 0,2 prosent.

Bruce peker på at det er vanskelig å gi forhåndsanslag på fastlands-bnp, grunnet lite informasjon fra blant annet tjenesteytende sektor.

– Tjenesteytende sektor går veldig bra, sier han.

– Det vi ser nå er klare tegn til svakhet i industrien. Jeg tror oljeleverandørindustrien vil merke motbør. Det går dårligere i industrien, men dette var ventet, sier han.

Investeringene i Fastlands-Norge økte med 0,9 prosent fra 3. til 4. kvartal. Det var vekst i både industrien og i offentlig forvaltning.

– Men investeringene varierer litt. Bildet er ikke så sterkt her heller, sier han.

Les også: Kristoffer Stensruds beste aksjekjøp noensinne

Endrer ikke synet

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror ikke at dagens bnp-tall er et tegn på at veksttakten i norsk økonomi er tiltakende. DNB Markets ventet en vekst på 0,7 prosent.

– Vi mener dette ikke er et uttrykk for at vi ser en kraftig opphenting i norsk økonomi. Dermed tror vi heller ikke at bnp-tallene skal ha noe vesentlig å si for renteplanene når de legger frem sin nye bane i mars, sier hun.

– Det er fortsatt svak utvikling i privat forbruk, selv om dette var bedre enn de meget svake tallene for tredje kvartal.

Bak tallene ligger imidlertid en bedring for flere av komponentene.

– Forbruket var blant annet sterkere enn foregående kvartal, med en vekst på 0,4 prosent etter nullvekst i tredje kvartal.

Oljeinvesteringer er blant annet det som bidrar noe negativt til tallene. Nedgangen kommer imidlertid etter en oppjustert vekst i tredje kvartal.

– 2013 under ett har oljeinvesteringer vokst 18 prosent, sier Haugland.

Lar vente på seg

Haugland forteller at boliginvesteringene i fjerde kvartal steg like mye som i tredje kvartal.

– Det ser ikke ut til at vi har fått det omslaget i boliginvesteringer, noe bransjen har signalisert. At byggingen har begynt å falle, viser seg ikke i tallene ennå, sier hun.

Vekst i konsumet

Ifølge SSB var konsumet i husholdningene opp 0,4 prosent i fjerde kvartal fra forrige kvartal. Bruttoinvesteringer i fast realkapital falt 1,1 prosent.

Eksporten falt 3,2 prosent, mens samlet import var ned 1,1 prosent i kvartalet.

De foreløpige beregningene fra SSB viser samtidig at antall sysselsatte personer var opp 0,3 prosent på årsbasis.

Svakere årstakt

BNP for Fastlands-Norge gikk opp med 2,0 prosent fra 2012 til 2013, målt i faste priser.

«Dette innebærer en klar avdemping av veksten fra 2012, da veksten var på 3,4 prosent. I industri og bergverk var veksten på 3,3 prosent, mens utviklingen i annen vareproduksjon og tjenesteytende næringer dempet veksttakten. Nedgang i bruttoproduktet i oljevirksomhet og utenriks sjøfart bidro til at BNP totalt - med en vekst på 0,6 prosent - utviklet seg svakere enn fastlandsøkonomien», skriver SSB i en melding onsdag.

Les også: - Norsk økonomi kjølner

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus