Forbrukerrådet fikk rundt 60 klager på Infurn på ett år

USERIØST: Forbrukerrådet har fått mange klager på nettbutikken Infurns virksomhet. Og med bakgrunn i de tilbakemeldingene de får fra forbrukerne, mener Forbruker Europa det ikke er vanskelig å si at Infurn av mange oppleves som useriøst. (Foto: Alexander Berg jr.)
USERIØST: Forbrukerrådet har fått mange klager på nettbutikken Infurns virksomhet. Og med bakgrunn i de tilbakemeldingene de får fra forbrukerne, mener Forbruker Europa det ikke er vanskelig å si at Infurn av mange oppleves som useriøst. (Foto: Alexander Berg jr.)

Kundene er ikke særlig fornøyd med nettbutikken Infurn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere kjøper møbler og interiørartikler på nett , og noen av butikkene har spesialisert seg på å selge kopier av originale designmøbler.

En av disse er Infurn. De dekker det europeiske markedet, men synes å ha et ganske frynsete rykte blant sine kunder. "Förstår inte att Infurn fortfarande kan existera med alla allvarliga klagomål", skriver en svensk kunde på nettstedet trustpilot.dk, som er et dansk nettsted for deling av kjøpsopplevelser.

Kritiske tilbakemeldinger fra kunder

En norsk kunde stiller følgende spørsmål i nettforumet til forelde.no: "Har sendt fem mailer om at de skal gi meg pengene tilbake. De svarer ikke! Dårlig service!! Hvordan kan jeg refundere pengene? Vet du hvordan jeg kan gjøre det"?

Andre igjen har imidlertid bare positivt å si om nettbutikken og varene de fikk derfra: "Jag beställde 6 stolar och de var lika fina som på bilderna. Bra kvalitet. Leveransen blev sen men jag är nöjd med hur kundtjänst besvarade mina frågor. Snabba svar och serviceminded. Kommer absolut att beställa från Infurn igen", skriver en svensk kunde på trustpilot.dk.

Og en annen bruker skriver følgende på foreldre.no: "Jeg har kjøpt et par lamper som ble levert som de skulle, og som jeg er strålende fornøyd med. Jeg har også bestilt et bord som først skulle komme for en måned siden, og som jeg så ble lovet skulle komme i desember, men det gjenstår jo å se. Jeg har imidlertid erfart at det ikke er det spor vanskelig å få tak i dem, både på mail og telefon".

Infurn: - Vi tar hånd om alle klager

Klikk.no har siden fredag bedt Infurn om et svar på seks konkrete spørsmål. Etter flere purringer fikk vi svar fra daglig leder Dennis Hoffmann via hans advokat Bird&Bird. I brevet uttales det at Infurn, som en hvilken som helst annen, stor virksomhet, vil være utsatt for urettmessige anklager.

"Men at vi ikke kan forholde oss til internettsladder fra anonyme kilder, så lenge vi ikke vet hvem de er eller hva de påstår å ha kjøpt fra Infurn, og at vi derfor heller ikke kan hjelpe dem", skriver de i brevet.

"I stedet foretrekker vi å konsentrere oss om fortsatt å gjøre kundene våre fornøyde, og håper at antallet kunder øker raskt", utdyper de, men avslutter med å understreke at de vil forfølge rettslig alle forsøk på å spre usanne rykter om Infurn i media.

Har du selv hatt erfaringer med Infurn, ta kontakt med vår journalist på saken.

Forbruker Europa: - Oppleves som useriøst

Til Forbrukerrådet kom det inn drøye 60 klager på Infurn i løpet av 2013.

- Vi har også behandlet mange tvistesaker mot selskapet. Det er et høyt antall for en ganske ukjent nettbutikk. Svært mange klager på at de ikke får møblene de har betalt for, uttaler Direktør Forbrukerservice, Ingeborg Flønes, til klikk.no.

- Dette er en virksomhet vi absolutt kjenner til gjennom vårt nettverk i Europa, sier leder i Forbruker Europa, Ragnar Wiik, til klikk.no.

- På bakgrunn av de henvendelsene vi får fra norske kunder, er det ikke vanskelig å si at Infurn av mange oppleves som useriøst.

Forbruker Europa er det norske kontoret i det europeiske nettverket av forbrukerkontorer (The European Consumer Centre Network, ECC).

I sitt tilsvar skriver Bird&Bird at Infurn jobber tett med myndighetene og sine kunder for å påse at virksomheten hele tiden holder seg innenfor forbrukerlovgivningen. De skriver videre at Infurn har ansatt en betydelig virksomhet for å ta hånd om kundeservicen.

Erkjenner at de ikke er perfekte

Selv erkjenner Infurn at de ikke er perfekte og at det kan forekomme problemer ved leveringene. De vil gjerne bli bedre og påstår at de står ved alle de feil som "kan ha forekommet på veien til den suksessen vi opplever i dag", som de skriver på sine nettsider og forteller at de ikke har latt noe problem være uløst, "da det ville være å ødelegge vår integritet".

I brevet fra Bird&Bird heter det at på grunn av Infurns kraftige vekst de siste årene, har man noen ganger hatt problemer med leveringstidene.

"Infurn har imidlertid fortalt oss at de nå leverer nesten all bestillinger på tid og fortsetter å forbedre seg i det henseende", skriver de og utdyper at Infurn har startet samarbeid med nye leverandører med bedre leveringspresisjon.

Dansk revisor advarer mot forskuddsbetaling

Et annet forhold som dominerer i de klagene som kommer, er manglende tilbakebetaling ved heving av kjøp.

Ingeborg Flønes forteller at deres opplevelse er at Infurn forsøker å gjøre opp for seg, men at de i mange tilfeller har problemer.

Dette kan skyldes at virksomheten har økonomiske utfordringer.

Det danske forbrukerprogrammet Kontant fikk en revisor til å gjennomgå regnskapene for 2012 fra Infurn. Han finner at virksomhetens underskudd er 10 prosent av deres omsetning, og mener at dette er særlig høyt for et selskap av denne typen.

- Jeg vil ikke anbefale å innbetale forskuddsbeløp til en virksomhet som tilsynelatende ikke har tilstrekkelig med penger til å betjene sine kreditorer" , sier revisor Thorbjørn Helmo Madsen i programmet.

Infurn ble nylig til en del av et internasjonalt konsern innenfor e-handel med designmøbler. GI Ventures har kontoradresser både i USA og Storbritania, mens Infurn, som de påstår er deres sterkeste merkevare, har kontoradresse i Madrid.

Ingen krav om maksimum leveringstid

Ifølge Ingeborg Flønes er det imidlertid ingen krav om en maksimum leveringstid på møbler.

- Men selger skal i alle tilfeller si i fra om alle viktige deler av kjøpet, som blant annet når du kan får varen, utdyper hun.

Hun sier videre at leveringstiden må stå i forhold til hva slags type møbel som er kjøpt, og at selger skal opplyse om leveringstid dersom det er nødvendig.

Bestemmelsene i angrerettloven sier at kunden skal ha all viktig informasjon om betaling og levering FØR avtalen inngås. Dette fremkommer i lovens kapittel 2.

På nettsidene til Infurn fremkommer det at leveringstiden vil være 10 til 18 uker. Mange av klagerne opplever imidlertid at en annen leveringstid opplyses om etter at kjøpet er sluttet.

"Beställde en bordslampa i början av juli. Framgick inte förrän efter betalningen att leveransen inte var förrän i slutet av november vilket irriterade mig en del", skriver en svensk kunde på testpilot.dk. Kunden fikk imidlertid produktene sine til slutt og var i grunnen godt tilfreds.

Norske lover vil kunne gjelde

Ifølge Flønes vil det være slik at norsk forbrukerlovgivning kan gjelde dersom nettbutikkens nettside tydelig henvender seg til norske kjøpere.

- Kravet er blant annet at nettsiden retter seg mot norske kunder med et norsk språk og priser i norske kroner.

På Infurn sine sider er det meste av informasjon på norsk. Prisene er også i norske kroner, men tydelig omregnet fra euro.

Norsk angrerettlovgivning sier at man har 14 dagers angrefrist på kjøp over nettet. Det innebærer at man kan returnere produktet inne 14 dager fra varen er mottatt.

- Forutsetningen er at man har mottatt et korrekt utfylt angrerettskjema. Dersom ikke, vil angrefristen forlenges.

Gråsonene i denne sammenheng vil imidlertid kunne være mange.

- Ved eventuelle tvister vil det måtte tas standpunkt til hvilket lands lovverk som skal gjelde, fremhever Wiik, som understreker at det i denne sammenheng er viktig å være klar over at ECC-nettverket kan behandle sakene overfor det landet selskapet er registrert i.

- Tilbakemelding fra vårt søsterkontor er at det er mulig å få til løsninger, men at saksbehandlingstiden er lang. Dette viser at nettverket fungerer, også overfor denne type virksomhet, utdyper Wiik.

Infurn ønsker ikke å ha noe standpunkt om hvilken lovgivning som vil gjelde, men uttaler gjennom sitt advokatfirma at de hele tiden forholder seg til de bestemmelser og lover som gjelder, både nasjonale og internasjonale.

Du har svakere rettigheter ved bestillingskjøp

Angreretten svekkes imidlertid dersom det er snakk om såkalt tilvirkningskjøp, hvor gjenstanden er produsert etter kundens spesifikasjoner. Og skal man tolke Infurns nettsider, vil det meste være tilvirket etter kundens krav:

"Vi vet at ethvert hjem er forskjellig, så derfor tilbyr vi over 1000 produkter i over 20 000 variasjoner. På den måten kan du velge et produkt som passer din livsstil og ditt dekor. Når du har lagt inn bestilling, er varen klar for å lages spesielt etter dine preferanser!", skriver de på sine sider.

Derfor tar de også forbehold om klagemuligheten på sine sider. "Customers cannot exercise their right to withdraw on orders regarding custom-made products", utdyper de i sin engelske versjon av kjøpsvilkårene.

Og denne reduserte klagemuligheten bekreftes av Forbruker Europa: "Med mindre annet er avtalt mellom partene gjelder angrerett ikke for (ikke uttømmende): Tilvirkningskjøp; lyd- eller bildeopptak eller dataprogrammer som forbrukeren har brutt forseglingen på; aviser, tidsskrifter, magasiner; og spille- og lotteritjenester", fremhever de på sine nettsider.

Infurn mener det vil være naturlig at en kunde som har bestilt et spesiallaget produkt ikke bare kan forandre mening. "For ellers vil vår klient bli sittende med et uønsket halvferdig produkt", skriver Bird&Bird.

Les også:

Her får du billige designmøbler

Her er de kuleste norske møblene

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:52 Støveksplosjon utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark05:50 Dette skjer i dag05:40 Personbil og trailer kolliderte i Hedmark05:30 Dette skjedde i natt05:18 Ecuador trekker lov etter drivstoffbråk05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:46 Søk etter savnede i Japan fortsetter04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig
Siste nytt
05:52NorgeStøveksplosjon utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgePersonbil og trailer kolliderte i Hedmark05:30NorgeDette skjedde i natt05:18VerdenEcuador trekker lov etter drivstoffbråk05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:46VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus