NRK: – Norwegian har fått driftstillatelse i Irland

NRK: – Norwegian har fått driftstillatelse i Irland
NRK: – Norwegian har fått driftstillatelse i Irland

Norwegian opplyser at de har fått driftstillatelse i Irland, melder NRK. Selskapet mener de dermed kan bruke ikke-europeisk mannskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen til Norwegian er å fly til USA og Thailand med hovedbase fra Irland og med piloter og kabinpersonale fra USA og Thailand.

Norwegians langdistansefly har lettet med irske registreringsskilt, skriver NRK i ettermiddag.

– Irsk Air operator's certificate (AOC) blir utstedt så fort Norwegian er i stand til å ta imot. Vi var i Irland på onsdag, og har tilfredsstilt alle krav, sier direktør Asgeir Nyseth i Norwegians langdistanseselskap til NRK.

Flyselskapet sier at de vil være operative i Irland fra mars.

Selskapet har tidligere opplyst at deres langdistanseselskap vil være et irsk selskap, underlagt irsk tilsyn.

Tar innpå SAS

Samtidig forsetter passasjerveksten for selskapet. Med 1,5 millioner passasjerer i januar tok lavprisselskapet kraftig innpå konkurrent SAS, som hadde en svak nedgang.

Fra januar i fjor til januar i år hadde Norwegian en passasjervekst på hele 24 prosent.

– Jeg er svært godt fornøyd med at vi i en lavsesongmåned som januar fyller flyene godt, selv med kraftig kapasitetsvekst, sier konsernsjef Bjørn Kjos i en kommentar til tallene.

Tjener mindre

Flyene til Norwegian var 74,8 prosent fulle i januar, noe som utgjør en økning på 2,6 prosent. Yielden – altså hvor mye selskapet tjener per passasjer per kilometer – gikk ned 17 prosent. Fallet er imidlertid som DNB Markets ventet, skriver E24.

– Etter en svak kursutvikling den siste tiden oppfatter vi denne bekreftelsen som positiv og gjentar kjøpsanbefalingen med et kursmål på 300 kroner per aksje, melder meklerhuset.

Norwegian-aksjen ble torsdag ettermiddag omsatt for 220,60 kroner på Oslo Børs, en oppgang på hele 11,2 prosent.

Nedgang for SAS

SAS hadde 1,7 millioner passasjerer i årets første måned, en nedgang på 0,2 prosent. Yielden viste i desember 2013 et fall på 6,9 prosent fra samme måned året før, og SAS varsler at den vil fortsette å ha en negativ utvikling for januar 2014.

– Konkurransen og kapasiteten i det nordiske markedet er intensivert, kombinert med en nedgang i veksten mot slutten av 2013, skriver SAS i en kommentar.

– Etterspørselen er fortsatt størst på interkontinentale ruter og relativt stabil på ruter innen Skandinavia, mens den er svakere på europeiske ruter, fortsetter selskapet.

Økning på børsen

Blant annet økte tallet på passasjerer til og fra USA med 16 prosent, mens trafikken på europeiske ruter falt 1,2 prosent – samtidig som selskapet økte kapasiteten der. Trafikken har økt 0,6 prosent på innenlandsruter, med den største vektsten i Norge.

Til tross for passasjerfallet virket markedet fornøyd med hva SAS la fram torsdag. Aksjen steg med mellom 2,5 og 3 prosent på børsene i Stockholm og København. I Oslo, der den ble omsatt i et ganske beskjedent volum, steg aksjen med 4,24 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus