Vil ha same på pengeseddelen

PENGESEDDEL: Slik kan en tohundrekroners seddel bli med Elsa Laula Renberg (fotomontasje). Sametingsrepresentant Vibeke Larsen (Ap) (innfelt) Foto: Monatasje / Finnmark Dagblad
PENGESEDDEL: Slik kan en tohundrekroners seddel bli med Elsa Laula Renberg (fotomontasje). Sametingsrepresentant Vibeke Larsen (Ap) (innfelt) Foto: Monatasje / Finnmark Dagblad

Parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets sametingsgruppe mener det er samenes tur til å pryde en pengeseddel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er på tide at en samisk profil også pryder en pengeseddel, og Elsa Laula Renberg er en selvskreven profil når vi nærmer oss 2017, sier Arbeiderpartiets Vibeke Larsen til Finnmark Dagblad.

Elsa Laula Renberg var en av få samekvinner i sin generasjon som fikk utdannelse. I 1904 stiftet hun verdens første sameforening, Lapparnas Centralförening i Stockholm.

Les også: Vil fjerne hele 200-kronersgrensen

Hun arrangerte også det første samiske fellesmøtet 6. februar 1917.

Det er på grunn av dette møtet man fastsatte datoen 6. februar til samefolkets dag, som ble feiret for første gang i 1993.

– Vi samer vet hvilket viktig engasjement pioneren Elsa Laula Renberg utgjorde i en vanskelig tid, men vi ønsker også å dele vår kunnskap og stolthet med resten av befolkningen i Norge. Jeg håper vi kan markere 100 årsjubileumet i Trondheim med Elsa Laula på en seddel, sier Larsen til Finnmark Dagblad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus