Pristest av dagligvarer - spar 22.500 i året

PRISTEST: Vi har satt sammen en handlevogn av vanlige matvarer og toalettartikler. Totalt ligger det 75 ulike varer i handlevognen. (Foto: Tore Fjeld)
PRISTEST: Vi har satt sammen en handlevogn av vanlige matvarer og toalettartikler. Totalt ligger det 75 ulike varer i handlevognen. (Foto: Tore Fjeld)

Vi har sammenlignet prisene på 75 forskjellige varer i åtte dagligvarekjeder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tror du at det er hipp som happ hvilken butikk du storhandler i?

Vår pristest viser at det er mye å spare på å handle i lavprisbutikkene sammenlignet med ”premium”-butikker som Meny, Coop Mega og ICA Supermarked.

Handlekurv til ukehandel

Vi har satt sammen en handlevogn bestående av et utvalg produkter de fleste kjøper ofte, gjerne en gang i uken. Utvalget består av alt fra meieriprodukter, pålegg, kjøtt og fisk, diverse tørrvarer, frukt og grønnsaker og noen toalettartikler.

Alkohol, brus, godteri og snacks er ikke med i testen, bare vanlige matvarer som de fleste bruker til frokost, lunsj og middag.

Brød er ikke tatt med da finnes veldig mange typer og det er vanskelig å sammenligne fra butikk til butikk. Mange kjøper brød ferskt oftere enn en gang i uken.

I snitt koster handlevognen om lag 2100 kroner, men det skiller 432 kroner mellom den billigste, Rema 1000, og den dyreste, Meny.

Hvis du tenker at du handler disse varene ukentlig gjennom et helt år, vil du kunne spare omtrent 22.500 kroner ved å velge det billigste alternativet.

Her finner du oversikten med alle varene, samlet pris per varekategori og hva en storhandel vil koste per uke, måned og år.

Billigst i 5 av 7 kategorier

Rema 1000 har lavere priser på svært mange av varene i testen, og de eneste kategoriene de ikke vinner er frukt og grønt og kjøtt og fisk, der henholdsvis Rimi og Spar er litt rimeligere. Men det skiller ikke mye, og i de andre kategoriene ligger Rema 1000 klart lavere i pris.

Totalt kommer Kiwi nærmest Rema 1000 - du må ut med en snau hundrelapp mer hos erkekonkurrenten.

For noen er selvfølgelig utvalget i butikken viktigere enn prisene – det er et klart pris-skille mellom ”lavpris”-butikker og ”premium”-butikker. Det spiller ikke så stor rolle hvilken av ”premium”-butikkene du velger – Meny, Coop Mega og ICA ligger ganske likt i pris.

Blant ”lavpris”-butikkene kommer Rimi dyrest ut – her koster handlekurven 179 kroner mer enn hos Rema 1000. Det er bare 40 kroner rimeligere enn Spar, som er nærmere ”premium”-butikkene enn ”lavpris”-butikkene når det gjelder utvalg.

=

Pristest av dagligvarer

Merkevarer eller billigvarer?

Når vi har satt sammen utvalget som utgjør handlevognen, har vi stort sett valgt kjente merkevarer som selges i alle butikker. For eksempel tørrvarer som spagetti, ris og ketsjup, pålegg og meieriprodukter, samt toalettartikler. I andre tilfeller har vi lett etter den billigste varianten av et produkt, for eksempel rapsolje, mais på boks og svarte oliven.

Vi har så langt det har vært mulig valgt sammenlignbare produkter i de tilfellene det ikke finnes merkevarer som selges overalt.

Det gjelder for eksempel kaffe, der vi har valgt Evergood eller Friele. Og siden de ikke hadde Finsbråten-pølser på Coop Prix, valgte vi Leiv Vidar. Videre er det i noen grad ulike merker kaffe og kjøttdeig.

Når det ikke har vært like pakningsstørrelser, har vi regnet om prisene slik at de er sammenlignbare ut fra mengde.

Anonym pristesting

Prisene er sjekket ved at vi har gått i butikkene og lest hva som står på prishyllene for hver enkelt vare. Rema 1000 ble sjekket 23. januar, Rimi, Meny og Kiwi 24. januar, Spar, Coop Mega og Coop Extra 27. januar, og ICA Supermarked 29. januar. Alle butikkene som er prissjekket ligger i Oslo.

Kjedene er ikke informert på forhånd om at vi har foretatt denne prissjekken. Vi tar forbehold om at prisene kan være endret etter at vi foretok prissjekken og om eventuelle variasjoner fra butikk til butikk.

Handler alltid på Rema 1000

Tobarnsmor Line Kristin Riisa (40) gjør de aller fleste av sine dagligvareinnkjøp på Rema 1000.

– Jeg handler der fordi det er billigere enn andre steder, og jeg synes også utvalget er bra. Jeg pleier å handle på Rema 1000 på Ryen. Der er det en fin frukt- og grøntavdeling, og det er også bra med ferskvarer, mener Line.

I tillegg til at hun handler til familien, har hun også ansvar for matinnkjøp på sin arbeidsplass, Fotball-SFO på Manglerud i Oslo. Dermed blir det til at Line er innom en Rema 1000-butikk så å si hver dag.

– Det er noen få ting jeg handler på Meny, kylling, for eksempel. Det er fordi kyllingen på Meny smaker bedre enn den Rema 1000 har. Men ellers ser jeg ikke det store behovet for å gå i en butikk med større utvalg, sier hun.

Les også:

Kun ertesuppen holder mål av posesuppene

Helslakt av ferdiglagde pastasauser

Sjekk hvilken spagetti som er best i test

Denne saken ble først publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus