Meny

– Lar du snøen ligge på taket, kan det fort bli dyrt

– FJERN SNØEN: Det er eiers ansvar at det ikke ligger tung snø på taket av hus og hytter, som kan gi skader på bygningen. Fjerner man ikke snøen, risikerer man at erstatningen reduseres eller faller bort ved skade. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er faretruende store snømengder på takene i store deler av Sør- og Østlandet. Neste uke er det varslet mildvær og det kan gi mange dyre takskader, advarer forsikringsselskap.

Snøen har lavet ned i store mengder i store deler av Sør-Norge de siste par ukene. Så langt har været vært kaldt og snøen har dermed vært relativt lett.

I begynnelsen av neste vil det bli mildere og nedbøren kan komme som regn flere steder, ifølge værvarselet både fra Meteorologisk institutt og Storm.

Dette er dårlig nytt for mange hus- og hytteeiere. Tung snø på tak kan føre til ødelagte tak og bygninger.

– Hvis dette slår til og det blir mildvær, så forventer vi mange skader. Hvis det ligger en meter eller halvannen meter med snø på taket og det kommer regn oppå det, så blir det veldig tungt, sier Fred Nilsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, til ABC Nyheter.

Sjekk været der du er

Risikerer at erstatningen faller bort

Han anbefaler dem som ikke allerede har måkt snø av taket, å gjøre det så fort som mulig, og før mildværet kommer.

Spesielt utsatt er Telemark, Hedmark, Oppland og Agder.

– Våre observasjoner fra Agder er at det er veldig mange hus og hytter med mye snø på. Da vil det bety at noen ikke rekker frem og ikke får gjort jobben før mildværet kommer. Det kan fort bli kostbart. Det er eiers ansvar å rydde vekk snøen i tide, understreker Nilsen.

I forsikringsavtalen har både forsikringsselskapet og eier plikter. En av eierens plikter er å sørge for at det ikke er så mye snø på taket at det gir skade, forklarer han.

– Det betyr at erstatningen kan settes ned eller falle bort hvis skaden skyldes dette. Det kan i verste fall bety en belastning på eier på flere hundre tusen kroner ved en stor skade, sier Nilsen.

– Dette gjelder ikke bare bolighus og hytter, fra tid til annen hører man om et verkstedtak eller taket på en idrettshall som har fått skader på grunn av tung snø. I tillegg gjelder dette for verandaer, ballkonger, terrasser og lignende, legger han til.

Les også: – Det er ikke sikkert du trenger egen innboforsikring

Gamle tak tåler minst

En tommelfinger er hus og hytter som er satt opp før 1979 ikke tåler mer enn en halvmeter snø, og enda mindre hvis snøen er våt. Nyere tak skal normalt tåle opptil 120 centimenter tørr snø, og 90 centimenter våt snø, ifølge Sparebank 1 Forsikring.

De første tegnene på at det er for stor snømengde på taket kan være at vinduer og dører begynner å gå tregt. Gjør man ikke noe med det, kan takkonstruksjonen begynne å gi etter.

– Folk tenker gjerne at det har pleid å gå bra, så det gjør sikkert det i år og, men det er ingen selvfølge. Når man tenker på hvor kostbar en skade kan bli, er det en godt betalt jobb å få måkt taket før det er for sent, sier skadeforebygger Fred Nilsen til ABC Nyheter.

Han understreker at man også må huske å passe på seg selv når man måker taket, sikre seg godt og unngå belastningsskader.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus