Nordmenn sliter med å betale regningene

BETALINGSANMERKNINGER: 209.000 nordmenn er registrert den statlige utleggsdatabasen, og vil dermed stå oppført med betalingsanmerkninger ved en kredittvurdering. (Foto: Per Ervland)
BETALINGSANMERKNINGER: 209.000 nordmenn er registrert den statlige utleggsdatabasen, og vil dermed stå oppført med betalingsanmerkninger ved en kredittvurdering. (Foto: Per Ervland)

Og antallet ubetalte regninger fra staten vokser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er slett ikke bare ubetalte mobil- eller forsikringskrav som kan gi deg betalingsanmerkninger.

Klarer du ikke å betale NRK-lisensen eller studielånet, vil du havne i et eget statlig register som avslører hvem som ikke har klart å betale for seg når du søker om boliglån eller andre finansielle tjenester.

Og her har antallet krav økt de siste årene.

209.000 nordmenn registrert

Det er Statens innkrevingssentral som har ansvar for å kreve inn ubetalte, statlige krav som strekker seg fra NRK-lisensen og årsavgift på bilen, til bøter og studielån.

Klarer du ikke å betale disse regningene kan Statens innkrevingssentral gjennomføre det de kaller utleggstrekk eller utleggspant. Dette betyr at de trekker deg i lønn eller trygd, eller tar pant i verdier du har, som hytte, bil, båt, aksjer eller lignende, for å dekke de ubetalte kravene.

Den som skylder penger skal ha igjen nok til å dekke sitt livsopphold. Og det er slett ikke alle som har god nok økonomi til at de kan trekkes i lønn eller trygd, eller klarer å gjøre opp for seg - ikke minst på grunn av flere krav til staten.

Dermed havner de i Utleggsdatabasen. I januar i år var det hele 209.000 nordmenn som var registrert i dette registeret. Det utgjør cirka fem prosent av nordmenn over 18 år. I tillegg er 15.000 organisasjoner registrert i utleggsdatabasen.

- At antall utlegg i basen er over det dobbelte av antall personer viser at det er mange gjengangere, forteller Tore Bratt i Statens innkrevingssentral, og understreker at folk har hatt mange muligheter til å gjøre opp for seg før de havner i dette registeret.

Er du registrert i denne Utleggsdatabasen, vil du stå oppført med en betalingsanmerkning om noen gjennomfører en kredittvurdering av deg.

Antallet ubetalte krav øker

De siste par årene har dessuten antallet krav i det statlige registeret økt, fra 404.000 krav ved utgangen av 2011, til 495.000 krav ved samme periode 2012.

Ved utgangen av 2013 var det totalt 559.000 ubetalte krav i registeret.

- Noe av økningen skyldes at krav fra NAV Innkreving ble tatt med i databasen i løpet av 2013. Men det har likevel vært en økning, uavhengig av dette. Tar vi ut tallene fra NAV, er det totale antallet utlegget ved slutten av fjoråret 530.000, sier Bratt.

Forbrukerøkonom i Sparebank1 og tidligere Luksusfellen-ekspert, Magne Gundersen, er ikke overrasket over det høye tallet.

- Jeg er ikke overrasket over at det er såpass mange - det er jo over 220.000 nordmenn som har betalingsanmerkninger. Her tror jeg det er mange gjengangere, og folk med betalingsanmerkninger har nok ofte også ubetalte krav hos SI, sier Gundersen.

Les også: Slik vurderer de deg og din økonomi

Kan stå i årevis

Fordi noen av de statlige kravene blir regnet som viktigere enn andre - for eksempel prioriteres bidrag fremfor årsavgift -, kan enkelte av disse kravene stå ubetalt i årevis.

I utgangspunktet kan et krav stå ubetalt i databasen i tre år.

Men gjør man opp for seg, er det fort gjort å bli tatt ut av databasen.

- Når kravet er oppgjort, tar det bare et døgn å slette det fra databasen, sier Tore Bratt.

Også private krav som har gått via inkassoselskapene og gitt deg en betalingsanmerkning, skal bli slettet umiddelbart ved betaling, forteller generalsekretær Thor A. Andersen i Norske Inkassobyråers Forening.

– Når skyldner betaler skal den som har rapportert inn det ubetalte kravet, sende en slettemelding til kredittopplysningsforetakene. Det ligger en automatikk i dette, byråene sørger for sletting umiddelbart, forteller Andersen.

Personvernpolicy