Tybring-Gjedde: – Frp fortsatt Israels beste venn

Christian Tybring-Gjedde sier at Frp ikke må gi etter i viktige spørsmål for partiet. Foto: NTB scanpix
Christian Tybring-Gjedde sier at Frp ikke må gi etter i viktige spørsmål for partiet. Foto: NTB scanpix

To selskaper som bygger bosetninger i Øst-Jerusalem, blir utelukket fra oljefondet. Frps Christian Tybring-Gjedde tror partiet har måttet bøye seg for flertallet i regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Finansdepartementet som følger Etikkrådets anbefaling og utestenger Africa Israel Investments og Danya Cebus fra Statens pensjonsfond utland, også kjent som oljefondet.

I Etikkrådets vurdering heter det at Africa Israel Investment, med Danya Cebus som et børsnotert datterselskap, er hovedentreprenør for byggeprosjektet C-Jerusalem, som sidestilles med bygging av israelske bosetninger på resten av Vestbredden. De to selskapene var også utelukket i perioden august 2010 til august 2013 på bakgrunn av tilsvarende virksomhet, opplyser Finansdepartementet

Les også: Skolepolitiker i Frp vil kutte et skoleår

Uenig

Til NRK sier Christian Tybring-Gjedde, Frp-representant på Stortinget, at han er uenig i avgjørelsen. Han tror partiet har måttet gi etter for press fra regjeringspartner Høyre.

– Frp er fortsatt Israels beste venn i Norge, sier Tybring-Gjedde.

Ap-representant Marianne Marthinsen kaller avgjørelsen «forunderlig».

– Sist israelske selskaper ble tatt ut av oljefondets liste, sa Siv Jensen at det var et uttrykk for antiisraelske holdninger. Nå mener hun tydeligvis ikke det lenger, sier Marthinsen.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen har ikke vært tilgjengelig for kommentar til saken.

Les også: Frp har sluttet å spørre i Stortinget

Skuffet ambassadør

Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, sier til NRK at han er skuffet over avgjørelsen om å utestenge de israelske selskapene.

– Vi tror det må ha skjedd en feil, og at det vil bli tatt opp til vurdering igjen, sier ambassadøren.

Torsdag ble det kjent at også Sesa Sterlite utestenges fra oljefondet. Årsaken er at selskapet, som har virksomhet i India, ifølge Etikkrådet står for en uakseptabel risiko for alvorlig miljøskade og grove brudd på menneskerettigheter.

Personvernpolicy