Sjeføkonom om Bernanke: - Han som reddet verden fra undergang

Ben Bernanke holdt onsdag sitt siste møte som sentralbanksjef i den amerikanske sentralbanken (Fed). Fredag er siste dag på jobben for mannen som har ledet Fed de siste åtte årene. Foto: Jim Watson/AFP Photo/NTB Scanpix .
Ben Bernanke holdt onsdag sitt siste møte som sentralbanksjef i den amerikanske sentralbanken (Fed). Fredag er siste dag på jobben for mannen som har ledet Fed de siste åtte årene. Foto: Jim Watson/AFP Photo/NTB Scanpix .

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke spilte en nøkkelrolle i å hindre at finanskrisen endte i fullstendig kollaps. Men han høster ikke bare lovord etter åtte år i sjefsstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bernanke vil bli husket som han som reddet verden fra undergang, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til DN.no.

Ben Bernanke ledet onsdag kveld sitt siste møte i den amerikanske sentralbankens Federal Reserves pengepolitiske komité. Hans åtte år som sentralbanksjef går mot slutten, og fredag tar Janet Yellen over roret.

Mork mener det var nære på at finanskrisen ikke fikk fatale konsekvenser for verdensøkonomien.

- Det var egentlig nære på at vi falt utfor stupet, sier Mork.

Sjeføkonomen mener det var en klar fordel at akademikeren Bernanke hadde studert økonomiske kriser, som blant annet krakket i USA i 1929 og den store depresjonen som fulgte.

Mork peker på viktigheten av de kvantitative lettelsene sentralbanken innførte. Den amerikanske sentralbanken pumpet bare i fjor 1000 milliarder dollar inn i markedet gjennom månedlige tilbakekjøp av amerikanske eiendoms- og statsobligasjoner for 85 milliarder dollar.

Beslutningen om å redusere kjøpene ble tatt av Bernanke ifjor høst, og startet denne måneden. Onsdag kveld kuttet sentralbanken verdipapirkjøpene med ytterligere 10 milliarder dollar til 65 milliarder dollar.

- Det var veldig dristig å innføre ukonvensjonelle, ekstraordinære tiltak for å få kredittmarkedene til å fungere. Det er fremdeles kontroversielt, men de som advarte mot snarlig hyperinflasjon har tatt feil, og det er ingen tegn på at dette vil komme, sier Mork.

Berget økonomien

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities mener den amerikanske sentralbankens tiltak reddet verdensøkonomien.

- Han vil bli husket for at han var villig til å gjøre grep ingen andre har gjort i moderne tid. Grepene berget de finansielle systemet som igjen berget økonomien under finanskrisen, sier Andreassen til DN.no.

For det var rivende nødvendig med tiltak, forklarer han.

- Hadde ikke sentralbanken vært villig til å grave så dypt i verktøykassen, hadde nedturen vært vesentlig hardere, legger han til.

- Hvor mye makt har egentlig den amerikanske sentralbanksjefen?

- Sentralledelsen er på godt og vondt ganske like i sin forståelse. Man overdriver kanskje sentralbankens makt ved at de er et resultat av sin tid eller tiden han velges inn i. Den sentrale ledelsen har vært konform, sier han.

LES OGSÅ: I dag avslører han om han bremser seddelpressen

Så ikke faretegnene

Men det tok tid før Bernanke innså at en finanskrise var i emning, og han tilhørte dem som undervurderte styrken i varsellampene som startet å lyse på midten av 2000-tallet.

Undervurderingen av disse vil trolig gi Bernankes ettermæle en stygg skrape.

- Det tok tid før han innså hvor alvorlig situasjonen var, og Bernanke brukte lang tid på å bortforklare det. Han var veldig dristig med ukonvensjonelle tiltak, men han var sent ute, sier sjeføkonom Mork.

Ben Bernanke får kritikk får å ha undervurdert varsellampene i forkant av finanskrisen.

- Jeg fritar ikke Bernanke, og levner han liten ære for hans forståelse av finanskrisen. Han var en sentral politikkmaker da krisen bygde seg opp. Mange var kritiske til utviklingen, han så det ikke. Men han bidro til å redde verden etterpå. Det var ganske mye kraft i klypen, men de måtte.

Bernanke var blant annet sentralstyremedlem i Fed fra 2002 til 2005.

- Bernankes renommé ble reddet av hans handlekraft, sier Andreassen.

Sjeføkonomen i First tror ikke på store endringer når Janet Yellen nå overtar.

- Det er et ganske udramatisk skifte. Det er en etterfølger som er ganske nær Bernanke i holdning. Kanskje er hun litt mer aggressiv på opptur og nedtur; mer villig til å stimulere ved nedtur og bremse ved opptur, sier han.

LES OGSÅ:

Personvernpolicy