Finanstilsynet vil beholde egenkapitalkravet

FIKK SVAR: Finansminister Siv Jensen (Frp) mener bankene må ha rom til å selv vurdere hvem som kan få boliglån. Det er ikke Finanstilsynet nødvendigvis enig i. Foto: NTB scanpix
FIKK SVAR: Finansminister Siv Jensen (Frp) mener bankene må ha rom til å selv vurdere hvem som kan få boliglån. Det er ikke Finanstilsynet nødvendigvis enig i. Foto: NTB scanpix Foto: Berit Roald

I lys av den senere tids utvikling i boligmarkedet, vil ikke Finanstilsynet endre boliglånspraksisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av oktober ba finansminister Siv Jensen (Frp) om svar på hvordan de nye og strengere låneretningslinjene har fungert.

Finanstilsynet ga i 2010 retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for privatboliger i Norge. Disse retningslinjene ble strammet inn i 2011, med et krav om at låntakerne skulle ha minst 15 prosent egenkapitalandel ved boligkjøp.

Onsdag kom tilbakemeldingen fra Finanstilsynet. I et brev datert 29. januar gir tilsynet uttrykk for at retningslinjene ikke bør endres:

«I lys av den senere tids utvikling i boligmarkedet, vil ikke Finanstilsynet nå foreslå endringer i boliglånsretningslinjene eller forskriftsreguleringer av bankenes utlånsvirksomhet», heter det.

Les også: Sløser du bort egenkapitalen din?

- Betydelig fleksibilitet

I brevet konkluderer tilsynet med at bankenes boliglånspraksis i dag utøves med betydelig fleksibilitet. Dette legger Finansdepartementet vekt på i sin pressemelding onsdag.

- En foreløpig lesning tilsier at reglene praktiseres med betydelig fleksibilitet. Det er lovende at det, også innenfor generelle retningslinjer, skjer en individuell vurdering av den enkelte lånesøkers situasjon, sier Jensen i pressemeldingen.

I valgkampen lovte Fremskrittspartiet å fjerne kravet om 15 prosent egenkapital helt, mens Høyre tok til orde for å senke det til 10 prosent. Helt siden Jensen tok over finansministerposten har hun snakket om betydningen av at bankene får praktisere retningslinjene fleksibelt.

Senest på på LOs finanskonferanse tirsdag sa Jensen at låntakerens fremtidige betalingsevne bør hensyntas når bankene vurderer dem, selv om de ikke oppfyller Finanstilsynets krav til egenkapital.

Nå gir imidlertid Finanstilsynet signaler om at praksisen muligens heller bør strammes inn.

Finanstilsynet skriver at det kan bli nødvendig å vurdere nye tiltak som kan bidra til å begrense kredittveksten dersom ikke veksten i husholdningenes gjeld avtar fremover. «I så fall vil en forskriftsfastsettelse av krav til bankenes utlånspraksis, som gir bankene mindre rom for skjønn, være et aktuelt tiltak», heter det.

Les også: Uten egenkapital: Slik skaffer du deg bolig

Ser behovet

Jensen sier at hun nå skal gå nøye gjennom brevet. Departementet vil kunngjøre sine vurderinger og videre beslutninger innen utgangen av neste uke, opplyser hun.

- Jeg er opptatt av at vi skal ha rammer for bankenes boliglånspraksis som på en best mulig måte bidrar til en god og stabil utvikling i norsk økonomi, og til at trygge låntakere kan regne med å få boliglån, sier Jensen i pressemeldingen.

DN.no har vært i kontakt med Finansdepartementet, som foreløpig ikke vil gi noen ytterligere kommentar.

Les brevet fra Finanstilsynet her. (ekstern lenke)

Les også på DN.no:

- Må de ikke bli så strenge at de stenger for låntakere som har betalingsevne

Personvernpolicy