Terra-kommuner håper på forsikringspenger

Terra-kommuner håper på forsikringspenger
Terra-kommuner håper på forsikringspenger

To kommuner som til sammen tapte over 200 millioner kroner i den såkalte Terra-skandalen i 2007, møtte mandag Terra Securities' forsikringsselskap i retten i Oslo. Kravet er 100 millioner kroner i erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunene Bremanger, Hattfjelldal, Haugesund, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik mener alle at forsikringsselskapet ACE European Group Limited har et forsikringsansvar for tapene i Terra-skandalen. Kommunene bygger dette på at de mener Terra Securities bedrev uaktsom finansiell rådgivning i årene fram mot finanskrisen.

Sivilsaken som startet i Oslo tingrett mandag, skal pågå fram til 28. mars, og det er Haugesund og Hattfjelldal som er første kommuner ut. De to kommunenes advokater vil legge ned påstand om at ACE må betale 100 millioner kroner i erstatning til Terra-kommunene. Beløpet er det maksimale som dekkes av de to polisene som kravet er basert på.

– Grunnlag for frifinnelse

Haugesund tapte nesten 131 millioner kroner i investeringsskandalen. For Hattfjelldal endte tapet på litt over 88 millioner kroner. Til sammen tapte de åtte kommunene nesten 1 milliard kroner på feilslåtte investeringer.

Terra Securities ble begjært konkurs 28. november 2007. De åtte kommunene fremmet krav om nær 1,5 milliarder kroner av boet, men har så langt ikke fått noen ting. Kommunenes håp er at denne runden i retten vil ende med at meglerfirmaets forsikringsselskap blir erstatningspliktig.

Forsikringsselskapet bestrider imidlertid at de har et forsikringsansvar for tapene, og går for full frifinnelse. Selskapets advokater mener at det heller ikke er påvist noen årsakssammenheng mellom Terra Securities-meglernes opptreden og kommunenes tap.

– Vi mener det er grunnlag for frifinnelse, sier advokat Atle Lunder til NRK.

– Uegnet

Et hovedspørsmål under rettssaken blir om kommunene er å regne som profesjonelle investorer og derfor måtte forstå hva de gjorde. Kommunene har hele tiden hevdet at de ikke kan regnes som dette.

Retten må i tillegg avgjøre om kommunene fikk tilstrekkelig informasjon om risikoen knyttet til investeringene.

– Her er saken i et nøtteskall: Har Terra gitt rådgivning som kan være erstatningsbetinget? I rettssaken skal vi bevise at informasjonen fra Terra til kommunene ikke var korrekt. Produktene de solgte var uegnet for kommuner, og dette er det vi skal bevise i løpet av disse dagene, sa Haugesund kommunes advokat Stein Erik Stinessen, ifølge NRK.

Langt lerret

Ordførerne i de to saksøkende kommunene var til stede under maratonrettssakens første dag, men var ellers sparsomme med å uttale seg om saken.

– Helt siden 2007 har vi skjønt at dette kom til å bli et langt lerret å bleke, gjennom rettssaker og andre skritt. Sånn sett er det greit å komme i gang med rettssaken nå, sa Haugesund-ordfører Petter Steen jr. til NRK.

Ordfører Asgeir Almås i Hattfjelldal ønsket å si minst mulig:

– Vi får se hva resultatet blir, så kommer vi tilbake senere, sa Almås som selv skal i vitneboksen 6. februar.

Personvernpolicy