Betalingsproblemer er sjelden uforskyldt

KUTT FORBRUKET: For å løse betalingsproblemene dine må du regne med en dramatisk endring i eget forbruk, påpeker Magne Gundersen. Foto: Per Ervland (Sparebank1)
KUTT FORBRUKET: For å løse betalingsproblemene dine må du regne med en dramatisk endring i eget forbruk, påpeker Magne Gundersen. Foto: Per Ervland (Sparebank1)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men mange kunne vært stoppet med gjeldsregister, påpeker forbrukerøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig skrev DinSide om at NAVs gjeldstelefon mottok rekordmange henvendelser i 2013.

Folk i alle aldre og livssituasjoner opplever å få betalingsproblemer. Felles for mange av dem er kredittkortgjeld som kommer ut av kontroll.

– Det er sjelden man kommer uforskyldt opp i en slik situasjon. Det handler oftest om uansvarlighet, uttaler Magne Gundersen, programleder i Luksusfellen og forbrukerøkonom i SpareBank 1.

– Vi har et fritt samfunn med makt til å ta egne valg og jeg har bare meg selv å takke, men jeg skulle ønske det var et register og et lovverk som beskytter unge naive personer fra å anskaffe seg mer enn ett kredittkort, uttaler en av DinSides lesere, som havnet i kredittfella som ubetenksom 18-åring.

Betaler lån med lån

Som regel er ikke boliglån eller strømregninger årsaken til at folk får betalingsproblemer. I de fleste tilfeller starter problemene nemlig med kjøp på kreditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og når du ikke klarer å betjene kredittkortregningen går det raskt utfor.

– Har kredittkortbruken kommet ut av kontroll, må man ta tak i dette med en gang. Problemet er at mange velger en helt annen «løsning», nemlig å låne enda mer. Først når ti kredittkort går til inkasso samtidig ber de som hjelp. Da er det ofte for sent, advarer Gundersen.

Kredittkortgjeld? 11 tegn på at du er i faresonen

Lurer banken

Ifølge Gundersen gir mange låntakere feil opplysninger til kortselskapet for å få innvilget flere kredittkort enn de burde. Enten fordi de ikke har kontroll, eller fordi de bevisst forsøker å lure banken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For mange virker det som en enklere utvei å låne mer penger, enn å ta den nødvendige og tøffe gjennomgangen av egen økonomi. Men de lurer seg selv. Man kjøper seg ikke tid ved å ta opp mer lån, man kjøper seg større problemer, påpeker Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i grunn bare er én måte å løse problemene på. Du må kutte forbruket så mye at du bruker vesentlig mindre enn du tjener. Først da kan du klare å kvitte deg med gjelden. Øvelsen er ofte vanskelig for dem som er vant til å finansiere mer-forbruket med kredittkort.

– Er du blakk må du faktisk ta deg en løpetur fremfor å betale et dyrt abonnement på et treningssenter. Er kantina dyr bør du smøre matpakke. Gå gjennom alle poster i nettbanken din og se på hva du kan kutte og hva du kan redusere.

Unødvendig høyt forbruk? DinSides sløsekalkulator gir deg svaret.

Svir i årevis

DinSides leser som selv havna i fella, forteller hvordan egen uansvarlighet i ungdommen fikk konsekvenser mange år frem i tid.

– Jeg har gått i kredittfella jeg. Det var ingen som advarte meg da jeg startet, og det er svært få på 18 som tenker konsekvenser. Jeg var dum, og må jobbe med det frem til jeg er 40, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gundersen sier han har sett tilfeller der gjeldsofrene må bruke ti år på å kvitte seg med kredittkortgjelden. Men det er slett ikke alle som klarer å løse problemene i samråd med banken og andre kreditorer.

– For mange blir gjeldsordning siste utvei. Da bestemmer namsmannen hvor mye du skal betale ned på gjelden de neste fem til syv årene, og du får bare beholde et begrenset beløp av inntekten din til livsopphold. Pengene du får disponere selv skal holde til mat, klær og et nøkternt forbruk, sier Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her får Christer sløsesjokk

Mange kunne vært stoppet

Når man søker kredittkort og forbrukslån, kan det være opptil to år gamle ligningsdata som legges til grunn for vurderingen.

Det betyr at man på kort tid kan ta opp store mengder lån, fordi kredittyter ikke har kontroll på hvilke andre lån du har. Dette kunne vært lettere å avsløre med et gjeldsregister. Selv om det også er betenkelige sider ved et slik register, vil en slik ordning stagge tilgangen til lett tilgjengelig kreditt for de mest sårbare forbrukerne.

– Mange av disse vil bli stoppet lenge før om vi hadde hatt et gjeldsregister. Det er økonomiske tragedier som kunne vært unngått, avslutter Gundersen.

Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her