Meny

Nok et Terra-søksmål i retten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terra-saken fortsetter sin lange vandring i rettssystemet. Mandag starter sivilsaken der de åtte kommunene krever 100 millioner kroner fra Terras forsikringsselskap.

Det er satt av tre måneder til saken i Oslo tingrett.

Bremanger, Hattfjelldal, Haugesund, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik mener forsikringsselskapet ACE European Group Limited har et forsikringsansvar for tapene i Terra-skandalen. Kommunene bygger dette på at de mener Terra Securities bedrev uaktsom finansiell rådgivningen.

Informasjon og profesjonalitet

Forsikringsselskapet bestrider dette og skriver i sitt sluttinnlegg til retten at det heller ikke er påvist noen årsakssammenheng mellom Terra-meglernes opptreden og kommunenes tap. Selskapets advokater går derfor for full frifinnelse.

I sluttinnlegget fra Hattfjelldal og Haugesund står det at de to kommunenes advokater vil legge ned påstand om at ACE må betale 100 millioner kroner i erstatning. Beløpet er det maksimale som dekkes av de to polisene baserer kravet på.

Et hovedspørsmål under rettssaken blir om kommunene er å regne som profesjonelle investorer og derfor måtte forstå hva de gjorde. Kommunene har hele tiden hevdet de ikke kan regnes som dette. Retten må i tillegg avgjøre om kommunene fikk tilstrekkelig informasjon om risikoen knyttet til investeringene.

Tapte på råtne boliglån

De åtte kraftkommunene brukte sine fremtidige kraftinntekter som sikkerhet og tok opp lån for å kjøpe obligasjoner.

Verdipapirene de kjøpte var blant annet såkalte CDO-er, hvor amerikansk boliggjeld lå i bunnen. Ved å dele opp såkalte subprime boliglån – lån gitt til personer som vanligvis ville hatt problemer med å få lån – og pakke dem på nytt og selge dem som CDO-er til investorer skulle risikoen reduseres.

Da det amerikanske boliglånsmarkedet kollapset, forduftet også enorme verdier som var investert i obligasjonene. De åtte kommunene fremmet krav mot Terra-boet på til sammen nesten halvannen milliard kroner.

Haugesund tapte nesten 131 millioner kroner i investeringsskandalen. For Hattfjelldal endte tapet på litt over 88 millioner kroner.

Terra-skandalen har utløst flere rettssaker, blant annet mot Citigroup og irske Depfa Bank. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus