Finanstilsynet ber Økokrim etterforske Aker

Finanstilsynet ber Økokrim etterforske Aker
Finanstilsynet ber Økokrim etterforske Aker

Finanstilsynet har bedt Økokrim vurdere om Kjell Inge Røkkes Aker ASA kan ha brutt bestemmelsen om innsidehandel. Røkke sier ansvaret i så fall ligger hos ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Finanstilsynet dreier saken seg om en såkalt total return swap-avtale med aksjer utstedt av Aker Solutions som underliggende for handelen.

– Vi mener at denne rulleringen ikke representerer noe brudd på innsidehandelsbestemmelsen. Hvis vi likevel har gjort noe galt, så ligger ansvaret for dette hos meg, sier styreleder og hovedaksjonær Kjell Inge Røkke.

Aker har ingen ytterligere informasjon enn at sakskomplekset er oversendt Økokrim, og vet derfor ikke hva et mulig brudd på innsidebestemmelsen kan gå ut på, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Vil samarbeide

Ifølge Røkke har Aker gitt Oslo Børs og Finanstilsynet innsyn i de faktiske forholdene som knytter seg til TRS-avtalen.

– Sett med dagens informasjon har vi forståelse for at Økokrim vil se på de juridiske sidene. I Aker vil vi selvsagt bistå og samarbeide med Økokrim, sier han.

Bakgrunnen for saken er ifølge Aker et ønske fra våren 2013 om å øke engasjementet i Aker Solutions. Som ledd i dette ble det i april inngått en TRS-avtale.

– For Aker var dette en finansieringsløsning. Rulleringen av TRS-avtalen i november 2013 var for oss kun en videreføring av finansieringen av en langsiktig investering, og således håndtert administrativt, sier Røkke.

Les også: Vil nekte Røkke å være fisker

– Ikke ideelt

Røkke fastslår selv av finansieringsløsningen ikke var ideell for en langsiktig investering som denne.

– Vi har senere økt vårt engasjement ved kjøp av ytterligere aksjer i Aker Solutions, og dette kjøpet er finansiert på tradisjonelt vis, sier han.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte handelen som fant sted 1. november. Da forlenget Aker en total return swap-avtale på halvannen million aksjer i Aker Solutions.

Gjennom denne avtalen har Aker den økonomiske eksponeringen, mens en motpart står som formell eier av aksjene. Kort tid etterpå kom det to kursdrivende nyheter fra Aker Solutions: et kvartalstall med dobbelt så høy ordreinngang som ventet og et salg av et forretningsområde for fire milliarder kroner, skriver DN.no.

Like etterpå kjøpte Aker 16,44 millioner nye aksjer i Aker Solutions, og økte dermed sin eierandel fra 28 til 34 prosent, ifølge avisen.

Les også: Røkke har fått fem milliarder av staten

Innsideinformasjon

Spørsmålet Finanstilsynet undersøkte nærmere var hvor vidt Aker kan ha forlenget TRS-avtalen i strid med forbudet mot ulovlig innsidehandel, handel på informasjon som ikke er allment kjent i markedet og som er egnet til å påvirke aksjekursen merkbart, ifølge Dagens Næringsliv.

Nettstedet E24 omtaler fredag en redegjørelse som Aker har gitt Oslo Børs, der selskapet innrømmer at noen i selskapet satt på innsideinformasjon som angikk Aker Solutions.

Etter dette skal Akers finansdirektør ha kontaktet selskapets juridiske rådgiver, som ifølge E24 slo fast at saken burde ha vært håndtert på en annen måte, selv om det juridiske knyttet til rulleringen var uklart.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus