Meny

DNB frykter ikke boligboble

Boligprisene vil stabilisere seg på et litt lavere nivå enn vi hadde i 2013. Men ikke nevneverdig lavere, mener konsernsjef Rune Bjerke i DNB. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av nye boliger har falt. Men norske boligeiere trenger ikke frykte noen boligboble, mener DNB-sjef Rune Bjerke.

– Jeg tror renta vil ligge ganske flatt i hele 2014, og boligprisene vil stabilisere seg på et litt lavere nivå enn vi hadde i 2013. Men ikke nevneverdig lavere, sier Bjerke på Verdens økonomiske forums årlige møte i Davos.

– Det er definitivt ingen boligboble, sier Bjerke i en alpeby som også er kjent for stiv kvadratmeterpris.

Danske økonomer har sagt de frykter en slik boble i Norge, men de underliggende driverne i den norske økonomien er for gode, mener Bjerke.

Les også: IMF advarer mot norsk boligboble

– Det er lave renter, forholdsvis lav arbeidsledighet, vekst i reallønna, fortsatt bra befolkningstilvekst og i tillegg en ganske stram tilbudsside, sier han om utviklingen i den norske økonomien.

– Jeg tror ikke det er riktig å snakke om noen lavkonjunktur, for vi vil trolig ha en vekst i økonomien på et par prosent. Vi vokser noe tråere enn i 2012, men det er god fart fortsatt, sier han.

Fall

For første gang siden 2009 falt boligprisene på årsbasis i fjor. Onsdag viste tall fra Boligprodusentenes Forening at salget av nye boliger falt med 34 prosent i fjorårets siste kvartal sammenlignet med samme kvartal året før.

– Siste halvdel av 2013 trekker salget kraftig ned. Spesielt i Oslo har det vært dårlig salg. Vi er bekymret for igangsettingen av boliger fremover dersom det dårlige boligsalget fortsetter, sier administrerende direktør Per Jæger.

Den totale nedgangen i nyboligsalget i 2013 var 11,8 prosent sammenlignet med året før.

Les også: Siv Jensen om boligpris- og kronefall: - Ser ut til å være bra for norsk økonomi

Sprik

Ekspertenes forventninger til dette året spriker. Nordea Markets har anslått en boligprisnedgang på inntil 20 prosent de neste par årene.

Prisene vil falle 1-3 prosent i 2014, ifølge tall og prognoser fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening, mens Samfunnsøkonomisk analyse og Huseiernes Landsforbund har lagt til grunn en vekst på henholdsvis 2,8 og 2– 4 prosent i år.

– Det at vi får en korreksjon på en kraftig prisvekst i år, det synes jeg er helt naturlig. Den korreksjonen tror jeg lander ganske mykt, sier konserndirektør Trond Bentestuen i DNB.

– Det vi bør være mest opptatt av, er om boliger omsettes eller ikke, sier han og viser til tre gode visningshelger.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus