Meny

Krisens arv på toppenes bord i Davos

2.500 næringslivsledere og politikere er samlet i Davos fra onsdag til lørdag for Verdens økonomiske forums årlige møte. Foto: Denis Balibouse (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lenger krisestemning på Verdens økonomiske forum. Nå er det arven etter krisen som preger dagsordenen.
Fakta om Davos-møtet:
  • Verdens økonomiske forum (WEF) arrangerer hvert år en samling for politikere, næringsliv, aktivister, forskere, investorer og kjendiser i den sveitsiske alpebyen Davos
  • Årets samling er den 44. i rekken og varer fra 22. til 25. januar
  • Rundt 2.500 deltakere er ventet til Davos, blant dem er statsminister Erna Solberg (H), tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og kronprinsparet.
  • Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er blitt direktør i WEF, mens WEFs tidligere administrerende direktør Børge Brende (H) tar turen til Davos som utenriksminister
  • Temaet for årets samling er «Omformingen av verden: Konsekvenser for samfunn, politikk og næringsliv»

Finanskrise og eurokrise har satt sitt tydelige preg på de siste årenes samlinger i Verdens økonomiske forum i den sveitsiske alpebyen Davos.

Når tidligere utenriksminister Espen Barth Eide denne uken har sin ilddåp som ny WEF-direktør, er det til tegn på bedring – i hvert fall makroøkonomisk. Det er voksende forskjeller mellom verdens fattige og rike som nå bekymrer både næringsliv, politikere og eksperter.

– Den verden man arver, verden etter finanskrisen, er svært forskjellig fra den før krisen. Ett av de overordnede temaene her er bekymringen for en kraftig vekst i forskjellene, sier Eide til NTB fra Davos.

– Både myndigheter og næringsliv må skjønne risikoen med så store forskjeller og hva det kan bety for økonomiens bærekraft og det politiske systemet, sier Eide.

Dalende tillit

Da WEF før Davos-møtet ba over 700 næringslivsledere om å gradere de største farene verdensøkonomien står overfor, var det nettopp økende forskjeller i lønn og velstand som toppet bekymringslisten.

– Med veldig store forskjeller kan de sosiale kontraktene bryte sammen, og ett av tegnene på det er fallende tillit til politikerne, sier Eide.

Tilliten til den politiske ledelsen har stupt i land som Frankrike og Italia etter år med eurotrøbbel, viser en ny undersøkelse fra Edelman Trust Barometer. Det samme gjelder i USA etter mange økonomisk krumspring, og mer mistillit er trenden også i resten av verden.

I en undersøkelse Deloitte har gjort blant den såkalte Y-generasjonen av unge arbeidstakere, sier rundt halvparten at de ikke har tiltro til myndighetenes evne til å løse store samfunnsutfordringer som ledighet og lønnsforskjeller.

Kontroll

Forskjellene er blitt enorme, og de 85 rikeste personene i verden har nå like stor rikdom som den fattigste halvdelen av verdensbefolkningen til sammen, mener bistandsorganisasjonen Oxfam.

– Politikken som de rike har gjennomført de siste tiårene, inkluderer økonomisk deregulering, skatteparadiser og hemmelighold, konkurransehemmende praksis, lavere skatter på høy inntekt og investeringer og kutt eller underinvestering i offentlige tjenester for flertallet, skriver organisasjonen i en ny rapport og retter en anklagende finger mot rikfolk à la dem som nå samles i Davos.

Men Eide mener Davos-møtet nettopp er stedet å sette forskjellene på dagsordenen.

– Dette er et sted som bringer sammen folk med innflytelse, sier han om muligheten for å gjøre noe med problemet.

Rike og mektige

– En svær og spennende agenda, sier Eide om den nye jobben i WEF.

Det er som vanlig en stor samling næringslivsledere og politikere som har satt kursen for Verdens økonomiske forums årlige møte, som varer fra onsdag til lørdag. Alt fra Microsoft-gründer Bill Gates og IMF-sjef Christine Lagarde til en lang rekke stats- og regjeringssjefer legger turen innom alpebyen Davos.

Der skal også statsminister Erna Solberg (H), og hun har med seg blant andre utenriksminister og tidligere WEF-direktør Børge Brende (H). Han har gjort et rollebytte med tidligere utenriksminister Eide (Ap).

– Vi har allerede utvekslet tips og erfaringer, sier Eide idet de skal fylle hverandres sko.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus