Krever flere antiharryhandel-tiltak

Antall dagsturer til Sverige økte med 15 prosent fra 3. kvartal 2012 til samme kvartal i fjor. Men nå har kronekursen svekket seg så mye at Virke tør håpe på at veksten avtar. Men skal harryhandelen synke, må det avgiftskutt til, mener næringslivsorganisasjonen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Antall dagsturer til Sverige økte med 15 prosent fra 3. kvartal 2012 til samme kvartal i fjor. Men nå har kronekursen svekket seg så mye at Virke tør håpe på at veksten avtar. Men skal harryhandelen synke, må det avgiftskutt til, mener næringslivsorganisasjonen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Rekordsterk svenskekrone kan redusere svenskehandelen noe, håper Virke. Men det er i alle fall én avgift som må bort om folk virkelig skal droppe harryhandelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske kronen har falt vesentlig i verdi i det siste, særlig målt mot den svenske kronen. Man må helt tilbake til 2004 for å finne sist Sveriges valuta var like mye verdt i norske kroner og øre.

Les også: Svenskekronen har ikke vært dyrere på ti år

Fredag stod en svensk krone i 95,25 norske øre. De siste ti årene har en svensk krone ligget mellom 74 og 99 øre, der verdien i store deler av perioden har svingt rundt 85 øre.

Selv om utslagene kan virke små på papiret, har den svekkede norske kronen mye å si for mange norske bedrifter, mener Virke som organiserer 17.000 norske virksomheter.

Det er særlig eksportbedrifter og turistbransjen som nyter godt av kronesvekkelsen.

Les også: Kroneras kan gi knallår i skibakkene

12 mrd kroner og 10.000 arbeidsplasser

Men indirekte tjener også mange andre bedrifter på at kronen svekkes, dersom det fører til at flere nordmenn bruker pengene sine i Norge, fremfor i utlandet.

– Grensehandelen mot Sverige utgjør nå 12 milliarder kroner og tilsvarer 10.000 arbeidsplasser som kunne vært i Norge, sier direktør i Virke, Jarle Hammerstad.

Han er derfor glad for at nordmenns valuta er blitt litt mindre potent på andre siden av fjølen. Samtidig tror Virke det er begrenset hvor mye mindre attraktivt det er å harryhandle nå.

Les også: Harryhandel har blitt 12 prosent dyrere

– Varene nordmenn drar for å kjøpe er såpass mye billigere i Sverige at det skal store svekkelser i valutakursen til før det påvirker folks valg om å reise eller ikke. Men nå nærmer vi oss et nivå som i det minste kan dempe veksttakten i svenskehandelen, sier sjeføkonom i Virke Lars E. Haartveit.

Den siste tilgjengelige statistikken over grensehandel fra SSB (3. kvartal 2013), viste at antall dagsturer over grensen har gått opp 15 prosent siste året, mens man la igjen 4,1 prosent mer penger dette kvartalet sammenlignet med året før.

Krever avgiftskutt

Virke, som er Norges nest største interesseorganisasjon for næringslivet etter NHO, har i årevis etterlyst tiltak for å dempe den nærmest eksplosive veksten i nordmenns handleiver i Sverige. At kronen nå gjør det mindre attraktivt, fjerner på ingen måte behovet for ytterligere tiltak, mener Virke.

– Vi ser ikke noen grunn til at vi ikke skal påpeke dette også fremover. Trenden med vekst i svenskehandelen har vist seg sterk og vedvarende gjennom mange år, uavhengig av kronekursen, sier Jarle Hammerstad.

Og hvis politikerne skulle gjøre ett tiltak som virkelig monnet, er det en avgift som bør fjernes eller senkes kraftig. Og det er ikke alkoholavgiften, selv om Virke ikke hadde hatt noe imot om den ble senket.

– Alkohol er en veldig viktig lokkevare. Men vi tviler vel på at selv en Høyre/Frp-regjering vil gjøre drastiske endringer der. Et langt enklere og effektivt grep ville være å fjerne den særnorske avgiften på drikkevareemballasje, mener Hammerstad.

Les også: Økt harryhandel tross sterk svensk krone

Cola og sjokolade

Det er en langt mindre politisk kontroversiell avgift å fjerne, mener Virke. Og den har stor betydning for grensenhandelen, tror de.

– En colaboks i Norge blir rundt seks kroner dyrere på grunn av avgiften. Og hvis du handler noen bokser, så blir det mye å spare i Sverige.

En annen avgift i noenlunde samme kategori er sukkeravgiften.

– Det gjør sjokolade og godteri mye dyrere i Norge enn i Sverige, og dette er også en varegruppe som lokker mange over grensen, tror Hammerstad.

– Men vil ikke folk sette seg i bilen uansett så lenge ost, kjøtt, tobakk og alkohol er så mye billigere?

– Jo, dette er de store volumvarene. Og vi har faktisk forsøkt å sette ned avgiften på sprit én gang, og det gav merkbar nedgang i grensehandelen, påpeker Hammerstad.

Han viser til 2003 da Bondevik-regjeringen (!) kuttet i spritavgiften, noe som førte til umiddelbar nedgang i den såkalte harryhandelen.

Les også på DN.no i dag:

Banktopp viste seg som transvestitt for 23.000 ansatte

Bergenser banker Bill Gates

Nå kommer Siv Jensens milliardkommisjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus