Dårlige tider for den norske kronen

SVAK: Den norske kronen har lagt sitt svakeste år på 13 år bak seg, og det er lite tegn til bedring i 2014. Foto: Colourbox.com
SVAK: Den norske kronen har lagt sitt svakeste år på 13 år bak seg, og det er lite tegn til bedring i 2014. Foto: Colourbox.com

Dyrere med reiser og innkjøp fra utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2014 blir ikke noe spesielt billig for nordmenn på ferie i utlandet. Den norske kronen svekket seg nemlig markant i løpet av høsten 2013, og vi får mindre igjen når vi veksler mot andre valutaer - enten det dreier seg om netthandel eller kjøp i fysiske butikker i utlandet.

– 2013 var et av de verste årene for kronen på 13 år, og det er lite trolig at den vil styrke seg noe særlig det kommende året, sier Erica Blomgren, sjefstrateg i SEB Norge.

Lønn, rente og bolig: Slik blir din økonomi i 2014

Gjør unna USA-kjøp nå

Erica Blomgren spår ikke noe godt år for den norske kronen i 2014. Foto: SEBErica Blomgren spår ikke noe godt år for den norske kronen i 2014. Foto: SEB

Erica Blomgren deler sine betraktinger om hvordan den norske kronen vil utvikle seg gjennom året.

– Det er forventet at dollaren vil styrke seg gjennom hele året, og ligge opp mot 6,7 kroner i slutten av 2014, sier hun til DinSide.

USA-reisen og netthandel fra amerikanske nettbutikker bør du derfor gjøre unna så fort som mulig.

Les også: Vil du ha penger igjen på skatten?

Stabilt mot euro

Euroen er 12 prosent dyrere enn den var for et år siden. Torsdagens kurs ligger ifølge Norges Bank på 8,32 kroner. Forholdet mellom euro og NOK forventes ifølge SEB å ligge på dette nivået gjennom hele 2014, slik at Europa-ferien ikke ligger an til å bli spesielt billig.

Skal du feriere i Europa bør du i så fall velge blant reisemålene som har et lavt kostnadsnivå, for å veie opp for den dyre euroen.

Tips: Er dette Europas rimeligste reisemål?

Enda dyrere med harryhandel

Det er ventet at den svenske kronen vil styrke seg ytterligere i 2014. DinSide har tidligere skrevet at harryhandel har blitt 12 prosent dyrere bare det siste året. Den svenske kronen er nå på sitt dyreste nivå på ti år. Torsdagens kurs er ifølge Norges Bank 95,14 kroner.

Denne tendensen vil bare fortsette inn i 2014, og det er ventet at den svenske og den norske kronen vil være like mye verdt senere dette året.

Svenskehandel: Dette legger vi i handlekurven

Lyspunkt: London i sommer

Det britiske pundet styrket seg gjennom hele 2013, og for første gang på lenge kostet et pund over ti kroner på slutten av året. Torsdagens kurs er er ifølge Norges Bank er på 10,02 kroner.

Blomgren peker imidlertid på at markedet har vært for optimistisk, og at vi igjen kan se pundet under ti-ern når vi nærmer oss sommeren. London og Storbritannia kan således være et attraktivt reisemål for årets sommerferie.

Spar 10.000: Dette nyttårsforsettet bør alle ha

Personvernpolicy