Slik vinner du budrunden

Det er 19.500 boliger til salgs på Finn.no, og denne helgen blir en stor visningshelg i Oslo. Illustrasjonsfoto: Alexander Vestrum (NTB scanpix)
Det er 19.500 boliger til salgs på Finn.no, og denne helgen blir en stor visningshelg i Oslo. Illustrasjonsfoto: Alexander Vestrum (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontroll på finansiering og lokalkunnskap er to av nøklene til drømmeboligen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er visningshelg og torsdag formiddag ligger det 19.500 boliger til salgs på Finn.no.

Å kjøpe bolig er den største investeringen du gjør, og det gjelder å ikke miste hodet. Her er ekspertenes nøkler til drømmeboligen din.

Les også: Lettere å få boliglån

Bruk forkjøpsrett

Siri Graf Stenberg er eiendomsmegler i Privatmegleren og er kjent fra TV3s Boligjakten, hvor hun hjelper kjøpere i eiendomsjungelen. I en budrunde er det som regel den med mest penger som vinner, men det fins likevel unntak.

Les også: Nå blir budrunden skriftlig

– Det hender at selger velger å selge til noen andre. Du kan også miste boligen på forkjøpsrett, så det kan lønne seg å vurdere medlemskap i OBOS eller lignende. Har du bare en dag lenger medlemskap enn konkurrenten din, så vinner du budrunden, sier hun.

Ha finansieringen i orden

Eiendomsmegler Siri Graf Stenberg hjelper boligkjøpere i Boligjakten. Her er hennes tips for å vinne budrunden. Foto: TV3Eiendomsmegler Siri Graf Stenberg hjelper boligkjøpere i Boligjakten. Her er hennes tips for å vinne budrunden. Foto: TV3

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det aller viktigste er likevel å ha finansieringen i orden før du byr, og at du kan dokumentere dette.

– Det er utrolig viktig å ordne alt med banken og finanser på forhånd. Ikke ring banken klokken ni samme dag, sier Graf Stenberg.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Spare Bank1 og programleder i Luksusfellen, stiller seg bak dette rådet:

– Du må ha finansieringen på plass. Det er dessverre sånn at noen byr uten å ha dette i orden. Så hvis du byr uten å ha kjøpesummen klar, kan selger gå til neste bud og du må betale mellomlegget, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbered deg

Før du skal på visning, henter du ut all tilgjengelig informasjon om boligen. Last ned alle dokumenter og forbered spørsmål til megler.

Disse dokumentene bør du ha lest grundig, ifølge Graf Stenberg:

  • Nøkkelinformasjon fra megler - sjekk spesielt om det står noe om nyregulering eller planer i området og om sameiet eller borettslaget har planer om påkostninger som vil øke fellesgjeld/fellesutgiftene
  • Boligsalgsrapport og takst
  • Selgers egenerklæring i forbindelse med eierskifteforsikring
  • All info fra borettslaget og styret, samt vedtekter og husordensregler

– Dette er veldig lurt, da vet du hva du byr på. Bruk tiden på visning godt og still de riktige spørsmålene til megleren, sier Graf Stenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lettere å få boliglån

Bli kjent

Forbrukerøkonomen legger vekt på at du skal gjøre deg kjent med lokalområdet.

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank1 og programleder i Luksufellen. Foto: TV3Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank1 og programleder i Luksufellen. Foto: TV3

– Hva går lignende boliger i området for? Er det planlagt støyende veiarbeider utenfor? Skal borettslaget i gang med dyr oppussing som øker fellesutgiftene? Gå rundt i nabolaget og få en forståelse av hvordan området er, snakk gjerne med naboene. Man må sette seg inn i det som kanskje er den største investeringen i livet, er Gundersens anbefaling.

Så kommer budrunden, og ekspertene er samstemte i dette: Bestem på forhånd hvor høyt du vil gå og sett en grense.

– By fort og med kortest mulig frist, sier eiendomsmegleren.

Men forbrukerøkonomen ber deg om å se an boligen.

– Er det en treg bolig som har ligget ute lenge, kan du legge inn et lavt bud med en litt lengre tidsfrist. Et lavt bud kan fremstå som mer attraktivt hvis selger får tenkt litt over det, for eksempel over helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Motbud

Dersom selger ikke aksepterer budet, kan du be om et motbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes en megler bør oppfordre til dette, fremfor at du som kjøper skal by over deg selv. Ofte er motbudet noe midt i mellom. Du kan selvsagt avslå motbudet, men da er dere i en dialog, sier Graf Stenberg.

Å være tilgjengelig er også viktig når du skal vinne budrunden.

– Rigg deg til og vær i nærheten av mobil, pc eller nettbrett, og ha dokumentasjonen tilgjengelig. Det holder å ta bilde av dokumentasjonen du sender inn. Ha også legitimasjon lett tilgjengelig, slik at du kan vise at det er du som faktisk byr. Flere meglere har egne bud-apper for smarttelefoner, sier eiendomsmegleren.

To boliger?

Dersom du allerede eier en bolig og kjøper før du selger, må du regne på om du faktisk har råd til å sitte på to boliger i en periode.

– Tåler du to boliglån i et halvt år? Tåler du å få mindre enn det du hadde tenkt deg for boligen du eier, spør forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Les også: Stadig mer vanlig å ta forbrukslån til egenkapital

Han minner også om at megleren representerer selger.

– Megler er ingen nøytral person, men sjekk likevel. Må eier selge? Sitter de på flere boliger?

Til sist: Husk at en budrunde er som en auksjon og den som har mest penger, vinner.