Tidligere Yara-sjef avviser å ha kjent til korrupsjon

Økokrim mener tidligere Yara-sjef Thorleif Enger har bestukkket sønnene til oljeministeren i Libya og en tjenestemann i India.  Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)
Økokrim mener tidligere Yara-sjef Thorleif Enger har bestukkket sønnene til oljeministeren i Libya og en tjenestemann i India. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger (70) i Yara er tiltalt for to tilfeller av grov korrupsjon i India og Libya. Han stiller seg uforstående til påstanden om at han kjente til bestikkelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrupsjonssaken mot Yara:
  • Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel med over 7.600 ansatte og virksomhet i flere enn 50 land.
  • I april 2011 varslet Yara Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya.
  • Den påfølgende, interne granskningen konkluderte med at selskapets internasjonale virksomhet uregelmessig har utbetalt til sammen nær 100 millioner kroner.
  • Onsdag ble konsernet ilagt et forelegg på 295 millioner kroner av Økokrim, for grov korrupsjon i Libya, India og Russland.
  • Økokrim har kommet til at de ulovlige overføringene totalt er på rundt 12 millioner dollar, over 70 millioner norske kroner.
  • Tre personer som var ansatt i konsernledelsen da korrupsjonen foregikk, ble siktet fordi Økokrim mener bestikkelsene var forankret i konsernledelsen.
  • Onsdag 15. januar meldte Dagens Næringsliv at Økokrim har tiltalt tidligere konsernsjef Thorleif Enger for to tilfeller av grov korrupsjon i India og Libya.

Økokrim mener Enger bestakk sønnene til oljeministeren i Libya og en tjenestemann i India, skriver Dagens Næringsliv. Han avviser straffskyld etter tiltalen.

– Dette er veldig tungt for meg, sier Enger til avisa.

– Trengte ikke konsulenter

– Jeg har aldri visst om noen utbetaling eller noen konsulentavtale i forbindelse med forhandlingene i Libya. Snarere tvert imot, jeg konkluderte med at med at vi ikke trengte en agent i Libya. Det var de libyske myndighetene som valgte oss som samarbeidspartner, fremfor andre vestlige konkurrenter. Jeg vurderte det til at vi hadde så stort fortrinn i forhandlingene med Libya, siden de kom til oss, at vi ikke trengte noen konsulenter, sier Enger.

Han mener også at utbetalingen til en konsulent i India var lovlig og gjort i full åpenhet.

Tiltalen ble klar onsdag, samme dag som Yara ble ilagt og aksepterte et forelegg på 295 millioner kroner for korrupsjon i Libya, India og Russland.

Økokrim har kommet til at de ulovlige overføringene totalt er på rundt 12 millioner dollar, over 70 millioner norske kroner.

Tre personer som var ansatt i konsernledelsen da korrupsjonen foregikk, ble siktet av Økokrim, som mener bestikkelsene var forankret i konsernledelsen.

Siktet i 2012

Enger satt som konsernsjef i Yara fra 2004 til 2008. Han ble i 2012 siktet av Økokrim. Enger representeres av advokat Ellen Holager Andenæs. Verken Enger eller Andenæs har onsdag kveld besvart NTBs henvendelser.

Yara erkjenner straffskyld for korrupsjon.

– Dette er en ekstremt alvorlig sak for Yara. Vi har nulltoleranse for korrupsjon, sa konsernsjef Jørgen Ole Haslestad under en pressekonferanse.

Yara-ledelsen ønsket onsdag kveld ikke å kommentere tiltalen mot den tidligere konsernsjefen, opplyser kommunikasjonsdirektør Esben Tuman til NTB.

Staten eier 36,2 prosent av Yara. Derfor har nærings- og handelsminister Monica Mæland (H) innkalt styreleder Bernt Reitan til et møte om saken.

Skjerpende

Økokrim finner det skjerpende at omfattende korrupsjon gjennom fem år var forankret i den daværende konsernledelsen. Haslestad vil ikke kommentere hva han tror Økokrim legger i begrepet «forankret», men understreker at konsernets egen gransking ikke fant grunnlag for å stille enkeltpersoner til ansvar.

Økokrim karakteriserer saken som «usedvanlig alvorlig» og viser til at bestikkelsene er gitt til tjenestemenn svært høyt oppe i maktapparatene i Libya og India. Blant annet er det utbetalt store beløp til oljeministeren i Muammar Gaddafis regjering i Libya.

Intern varsling

Yara har gransket forholdene og varslet selv Økokrim om mistanken om korrupsjon, blant annet i Libya.

Økokrim, som har etterforsket saken i nesten tre år, understreker at av denne grunn er det lagt inn en betydelig rabatt i straffereaksjonen på 295 millioner kroner.

Det var Tor Holba, konserndirektør for oppstrømssegmentet i Yara, som i 2008 varslet internt om mulig korrupsjon. Holba ble selv siktet i saken. Det ble også finans- og strategidirektør Hallgeir Storvik.

Det var onsdag kveld ikke kjent om Økokrim har fattet avgjørelse om påtale også mot disse to.

Begge har i likhet med Enger nektet for alle anklager om korrupsjon.

Les også: Yara vedtar korrupsjonsbot

Boten til Yara er den største gitt noe norsk foretak noensinne, og er nær femten ganger større enn den tidligere rekorden på 20 millioner kroner.

Den ble tildelt Statoil i kjølvannet av selskapets Iran-skandale for over ti år siden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus