– Dette er en svært alvorlig sak

Næringsminister Monica Mæland (H) kaller Yaras styreleder Bernt Reitan inn på teppet. Foto: NTB scanpix
Næringsminister Monica Mæland (H) kaller Yaras styreleder Bernt Reitan inn på teppet. Foto: NTB scanpix

Næringsministeren kaller Yara-styreleder Bernt Reitan inn på teppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en svært alvorlig sak. Korrupsjon er uakseptabelt. Det skal ikke herske tvil om at staten som eier selvsagt har nulltoleranse for korrupsjon, sier næringsminister Monica Mæland (H) til DN.no.

Erkjenner straffskyld

Styret i gjødselsprodusenten Yara International har erkjent straffskyld og aksepterer en foretaksbot og inndragning på i alt 295 millioner kroner fra Økokrim, opplyser selskapet i en melding onsdag.

Boten er gitt for tre tilfeller av grov korrupsjon for bruk av bestikkelser overfor høytstående offentlige tjenestemenn i Libya og India, samt bestikkelser overfor en leverandør i Russland i perioden 2004-2009. Tilsammen dreier det seg om bestikkelser for rundt 12 millioner dollar, ifølge Økokrim.

Nå vil nærings- og handelsminister Monica Mæland møte Yaras styreleder Bernt Reitan.

- Jeg har i dag bedt om et møte med styreleder for å gjennomgå saken og hvordan selskapet sikrer at noe slikt aldri kan skje igjen, sier Mæland.

Vil ta lærdom

Styreleder Bernt Reitan sa på en pressekonferanse tidligere idag at Yara har nulltoleranse for korrupsjon.

- Det har vært viktig for styret å få all fakta på bordet, og ta lærdom av feilene som er gjort, sa Reitan.

Han bedyret at slike saker ikke vil dukke opp i Yara igjen.

Så sent som i forrige uke hadde Mæland møte med Reitan og toppsjef Jørgen Ole Haslestad. Hensikten med dette møtet var ifølge Mæland å få en orientering om det som var kommet frem i saken, blant annet gjennom en serie artikler i Dagens Næringsliv.

- Dette er en svært alvorlig sak, og det er viktig å bli forsikret om at selskapet gjør alt det kan for å unngå korrupsjon, sa Mæland til DN i forrige uke.

Les også:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus