Disse jobbene krever politiattest

Trenger du politiattest til en jobb du har søkt på, ligger det søknad tilgjengelig på politiets nettsider. (Foto: politiet.no)
Trenger du politiattest til en jobb du har søkt på, ligger det søknad tilgjengelig på politiets nettsider. (Foto: politiet.no)

Skal du jobbe med barn, inne helse eller sikkerhet, vil du sannsynligvis bli bedt om politiattest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanligvis er søknad og CV papirene man forbinder med jobbsøking, men slik er det ikke i alle yrker.

En rekke arbeidsgivere kan nemlig kreve politiattest av den som blir tilbudt jobben. Se hvilke jobber dette gjelder, og hva som faktisk kommer frem i en politiattest.

Les også: På jobbjakt? Unngå disse tabbene

Skal beskytte barn

En av hovedgrunnene til kravet om politiattest, er å beskytte barn mot overgrep. Dermed vil de fleste yrker hvor du jobber med barn eller pasienter kreve at du fremlegger politiattest.

Husk at dette gjelder dersom du blir tilbudt jobben, ifølge arbeidsmarkedsloven. Om jobben du søker på krever politiattest, vil det normalt informeres om dette i stillingsannonsen. Enkelte jobber krever dessuten utfyllende politiattest - hva dette innebærer kommer vi tilbake til.

Les også: Høyere risiko for å dø i gode tider

Blant annet om du skal jobbe i barnehage, på SFO, som lærer på grunnskole, videregående skole, høyskole eller universitet, som helsesøster, fastlege, fysioterapeut, ergoterapeut, avlaster, støttekontakt og en rekke andre helserelaterte jobber, vil du måtte skaffe politiattest ved en ansettelse.

Naturlig nok vil arbeid i politiet og fengselsvesenet kreve politiattest. Kravet gjelder også ved arbeid hos vaktselskap og for låsesmeder.

Også studenter som søker om plass på studier innen disse yrkene vil bli bedt om en politiattest i forbindelse med opptak til studiene. Dessuten kan frivillige organisasjoner som jobber med barn og unge kreve politiattest fra deg.

Les også: Pass på dette når du skriver søknad

Dette står i politiattesten

For å få utstedt politiattest søker du om dette hos ditt lokale politi. Vær obs på at det kan ta over to uker å få svar.

Her kan du lese mer om hvordan du søker om politiattest.

Hva som blir oppgitt i politiattesten, avhenger blant annet av hva slags politiattest det er snakk om. En ordinær politiattest har noen begrensninger, avhengig av når det straffbare forholdet fant sted, og hvor alvorlig forholdet er, ifølge Politidirektoratet.

Les også: En av tre ansatte er misfornøyd med sjefen

Dessuten er det ikke sikkert at politiattesten viser gamle tabber som nasking og overnattinger i fyllearresten.

– Det er kun straffereaksjoner som skal vises, ikke andre forhold som innsettelse i fyllearrest om forholdet ikke har ført til noen straffereaksjon, sier Steinar Talgø, seksjonssjef i Politidirektoratet til DinSide.

Er det snakk om en uttømmende politiattest, som for eksempel er kravet for søkere på denne jobben som låsmontør, vil denne ta med langt mer enn en ordinær politiattest.

– En uttømmende politiattest vil omfatte alle straffereaksjoner (bøter og fengselsstraff), uansett hvor langt tilbake i tid forholdet går, sier Talgø.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus