Siv Jensen om boligpris- og kronefall: - Ser ut til å være bra for norsk økonomi

RINGER BJELLA:Finansminister Siv Jensen (Frp) ringer bjella som markerer at handelen er i gang på Oslo Børs fredag 10. januar. Børsdirektør Bente A. Landsnes til venstre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RINGER BJELLA:Finansminister Siv Jensen (Frp) ringer bjella som markerer at handelen er i gang på Oslo Børs fredag 10. januar. Børsdirektør Bente A. Landsnes til venstre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Finansminister Siv Jensen mener det er bra at vi ikke har en like kraftig vekst i boligprisene som vi har sett de siste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken advarte nobelprisvinner i økonomi Paul Krugman mot en norsk boligboble.

En av dem som har fulgt debatten som har kommet i kjølvannet av uttalelsen, er finansminister Siv Jensen (Frp).

- Jeg har lest de intervjuene Paul Krugman har gitt, og jeg opplever det ikke slik at han mener Norge står midt i en boligboble. Han har pekt på noen av de utfordringene som er der, sier Jensen til DN.no fredag.

Les også: Advarer mot norsk boligboble

- Normalisering er bra

Ifølge Krugman er det en sterk og vedvarende prisutvikling over lengre tid, og at norske husholdningers gjeld i prosent av disponibel inntekt overstiger 200 prosent, som burde få varsellampene til å blinke.

- Det han peker på harmoniserer ganske godt med utfordringene norske myndigheter har adressert, både med tanke på økende gjeldsgrad hos husholdningene og at vi ser nå en utflating i et boligmarked som har hatt kraftig vekst gjennom veldig mange år, sier Jensen.

At fersk statistikk for fjerde måned på rad viser fallende priser, tar hun likevel med knusende ro.

- Vi må huske at boligprisene har vokst veldig mye mer enn gjennomsnittlig lønnsvekst. Det vi foreløpig ser er en normalisering - at vi ikke har en like kraftig vekst som vi har sett de siste årene. Det er bra, først og fremst for dem som skal inn i boligmarkedet, sier hun og tilføyer:

- Dette må også sees i sammenheng med kronekursen. Det som skjer nå ser samlet sett ut til å være bra for norsk økonomi.

Les også: - Kan fort ende i ydmykelse

Vil ikke gi boligråd

Tidligere denne uken skrev Dagens Næringsliv at mange boligselgere nekter å akseptere at prisene skal videre ned i det nye året, slik både SSB og flere av Norges største banker spår i sine prognoser.

- Har du noen råd til de som skal kjøpe og selge i dag?

- Jeg sikker på at norske forbrukere ikke trenger råd fra finansministeren for å finne ut av dette, svarer Jensen.

Les også: - Kan fort ende i ydmykelse

Les alt om de ferske boligtallene og nye prognosene:

Utfordring med todelingen

Et annet hett tema denne uken har vært det skyhøye, norske kostnadsnivået.

Samtlige norske næringslivsledere DN.no snakket på onsdagens NHO-konferanse pekte med på det norske lønnsnivået som en av de viktigste utfordringene i 2014. De fleste mener et «moderat» lønnsoppgjør bør være selvsagt.

- Lønnsoppgjøret overlater jeg helt og holdent til partene å avgjøre. Det er jeg sikker på at de vil avgjøre på en klok måte, sier Jensen og fortsetter:

- Når det gjelder kostnadsnivået for norsk økonomi, har vi pekt på utfordringen med todelingen. Vi har pekt på noen av de mørke skyene, som blant annet skyldes en svakere produktivitetsvekst gjennom flere år. Det er derfor vi nå jobber med hvordan vi kan redusere det samlede skattetrykket og ikke minst hvordan vi kan få opp konkurransekraften for norsk økonomi.

NHO-konferansen: Toppledere og -politikere om det norske kostnadsnivået

Jobber med budsjettet

Jensen er i disse dager i full gang med arbeidet med statsbudsjettet for 2015.

- Hvordan vil du hjelpe næringslivet med deres utfordringer?

- Vi jobber på en grundig med et godt og helhetlig statsbudsjett som vil være godt for norsk økonomi. Noen budsjettlekkasjer kommer jeg riktignok ikke med i dag, svarer Jensen, som nylig uttalte hun til Dagens Næringsliv at en reduksjon i selskapsskatten vil være en helt sentral prioritering for henne i året som kommer.

Finansministeren var fredag invitert til Oslo Børs for å få en generell orientering om markedet. Hun fikk samtidig oppdraget med å ringe i børsbjellen.

Les også: Vil ha lik skatt på eiendom og aksjer

Les mer:

Advarer mot norsk boligboble

- Kan fort ende i ydmykelse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus