Krugman om Solberg:

- Kan fort ende i ydmykelse

BOLIGBOBLE: Statsminister Erna Solberg på talerstolen under NHOs årskonferanse i operaen onsdag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BOLIGBOBLE: Statsminister Erna Solberg på talerstolen under NHOs årskonferanse i operaen onsdag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg avviser nobelprisvinner Paul Krugmans frykt for en norsk boligboble. Krugman mener Solbergs uttalelser fort kan ende i ydmykelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, som er professor ved Princeton-universitetet, advarte i går mot en norsk boligboble etter en sterk og vedvarende prisutvikling over lengre tid.

Han pekte også på at norske husholdningers gjeld i prosent av disponibel inntekt overstiger 200 prosent, mens tilsvarende tall for USA før boligboblen sprakk i 2007, bare var 110 prosent.

Under NHO-konferansen onsdag avviste statsminister Erna Solberg Krugmans og utenlandske økonomers frykt for en norsk boligboble.

– Veldig ofte opplever jeg at utenlandske økonomer, for eksempel med amerikanske øyne, har en annen referanseramme når de analyserer norsk økonomi, sier Solberg til Dagens Næringsliv på NHOs årskonferanse i Oslo.

Les også: Advarer mot norsk boligboble

Hun sier det er ett område nordmenn låner og sparer penger til, og det er bolig.

– Utgangspunktet vårt er at så lenge sysselsettingen, jobbskapingen og konkurransekraften opprettholdes, så er det ikke fare for boligmarkedet og gjelden som den enkelte familie har, sier Solberg til DN.

Avvisning tegn på bobletilstand Nobelprisvinner Paul Krugman mener nettopp en slik avvisning er tegn på bobletilstander.

– Jag hadde ikke forventet reaksjoner fra politisk hold. Kan du forestille deg en president eller statsleder i et annet land gå ut og påstå at det ikke er bobler i markedene? Det kan fort ende i ydmykelse, sier Krugman og fortsetter: – Når politikere sier at alt er ok, er det et tegn på bobletilstander.

Les hele saken, samt kommentarer fra en rekke næringslivstopper i papirutgaven av Dagens Næringsliv torsdag.

Eller prøv Dagens Næringslivs digitale utgaver gratis her (fra klokken 22.00 onsdag kveld).

Les også: Danske økonomer frykter norsk boligboble

- Jeg ville ikke satset på bolig akkurat nå

- Uvanlig stor risiko for at det går uvanlig ille med boligprisene

Han frykter svenskenes høye gjeld

Hvordan tror om boligmarkedet i 2014? Her kan du forsøke deg på DNs nyttårsquiz

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus