Taper over 200.000 på feil pensjonsavtale

SPØR FØRST: Før du takker ja til et jobbtilbud bør du undersøke hva slags pensjonsordningen du blir tilbudt. Vurder opp mot andre tilbud og ordning hos eksisterende arbeidsgiver. Foto: Colourbox.com
SPØR FØRST: Før du takker ja til et jobbtilbud bør du undersøke hva slags pensjonsordningen du blir tilbudt. Vurder opp mot andre tilbud og ordning hos eksisterende arbeidsgiver. Foto: Colourbox.com

Ni av ti diskuterte ikke pensjon da ble ansatt i sin nåværende jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at obligatorisk tjenestepensjon ble innført i 2006, er de fleste ansatte i Norge omfattet av en pensjonsordning.

Hvor god denne ordningen er varierer imidlertid mye fra bedrift til bedrift. 500.000 ansatte får i dag en elendig pensjon, som følge av at de har en arbeidsgiver som kun tilbyr minimumsordningen.

– Pass på tjenestepensjonen din når du bytter jobb, er rådet fra Kristin Myrmo, pensjonsøkonom i SpareBank 1 til DinSide. Les også: Noen få tastetrykk øker pensjonen med 400.000.

Snakker ikke om pensjon

Ifølge en undersøkelse utført av Respons Analyse for SpareBank 1, svarer hele ni av ti at de ikke diskuterte pensjon da de ble ansatt i sin nåværende jobb.

– Det at folk er så lite opptatt av hva arbeidsgiveren tilbyr i tjenestepensjonen ved ansettelser, kan gjøre at de går glipp av store beløp til sine fremtidige pensjoner, sier Myrmo.

Undersøkelsen viser at vi snakker om pensjon med både venner, familie og kolleger. Det er nyttig for å se hvor mye du kan forvente i forhold til hvor mye du faktisk ønsker deg i pensjonsinntekt. Likevel er vi mindre flinke til å snakke om pensjon med den viktigste parten, nemlig arbeidsgiver.

– Å ta opp pensjonstemaet på jobben er viktig fordi det kan gi mulighet for å fremforhandle en forbedret tjenestepensjon, som vil kunne komme alle ansatte i samme bedrift til gode i fremtiden, mener Myrmo.

Les også: Flere pensjonister svir av arven

Slik slår det ut

Når dagens 25-åringer skal gå av med pensjon, skiller det 223.000 kroner på dårligste og beste pensjonsavtale. Derfor er det så viktig at pensjon er et kriterium du vurderer på lik linje med lønn når du får tilbud om ny jobb.

FORUTSETNINGER: Finans Norge sin bransjeavtale om avkastningsforutsetninger (lønnsvekst 4,5 %, G-vekst 4,5 %, inflasjon 2,5 %). SpareBank 1 Forsikrings nedtrappingsprofil (risiko reduseres 10 år før pensjonsalder). Utbetaling av innskuddspensjon fra 67 år til 77 år. 25-åringen: 100 prosent av sparing i aksjer, pensjonsuttak starter i 2055. 45-åringen: Moderat risikoprofil, starter pensjonsuttak i 2035). (Beregninger: Kristin Myrmo, SpareBank 1)FORUTSETNINGER: Finans Norge sin bransjeavtale om avkastningsforutsetninger (lønnsvekst 4,5 prosent, G-vekst 4,5 prosent, inflasjon 2,5 prosent). SpareBank 1 Forsikrings nedtrappingsprofil (risiko reduseres ti år før pensjonsalder). Utbetaling av innskuddspensjon fra 67 år til 77 år. 25-åringen: 100 prosent av sparing i aksjer, pensjonsuttak starter i 2055. 45-åringen: Moderat risikoprofil, starter pensjonsuttak i 2035). (Beregninger: Kristin Myrmo, SpareBank 1)

Vurder totalsummen

Skal du velge mellom to jobbtilbud må du se på summen av lønn og pensjon for å gjøre en reell sammenligning av tilbudene. Dersom du aller helst ønsker jobben med lavest pensjonsinnskudd, kan du be om at denne arbeidsgiveren øker lønnstilbudet for å kompensere for dårligere pensjonsavtale.

En dårlig pensjonsavtale innebærer at du i langt større grad bør spare til pensjonisttilværelsen selv.

Husk også at midlertidig ansatte ofte taper pensjonsopptjening sammenlignet med fast ansatte. Derfor bør du sikre deg en lønnskompensasjon før du takker ja til eksempelvis engasjementer og vikariater.

Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her

Personvernpolicy