Jensen vil kutte skattenivået for bedriftene

Finansminister Siv Jensen (Frp) igangsetter arbeidet med å utrede skattekutt. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Finansminister Siv Jensen (Frp) igangsetter arbeidet med å utrede skattekutt. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener norske bedrifter har for høyt skattenivå sammenlignet med næringslivet i nabolandene. Et ekspertutvalg skal utrede hvordan skattenivået kan kuttes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En hovedutfordring sett med norske øyne er at avstanden til de fleste land begynner å bli veldig stor. Det er ikke tvil om at vi har et gap å tette, og særlig hvis vi også tar hensyn til forslagene om ytterligere skattereduksjoner i landene rundt oss. Vi har en situasjon der høy norsk selskapsskatt virker konkurransevridende, til ulempe for norske selskaper, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

Den rødgrønne regjeringen reduserte selskapsskatten i statsbudsjettet for 2014 med 1 prosentpoeng, fra 28 til 27 prosent. Men selv med denne reduksjonen, er forskjellen til andre land blitt større, ifølge Finansdepartementet. Jensen setter nå sin lit til en utredning fra et ekspertutvalg ledet av Statistisk sentralbyrås direktør Hans Henrik Scheel, som skal vurdere innretningen på den norske selskapsskatten.

I tillegg har Jensen bedt sine byråkrater om å vurdere alle andre avgifter. Hun vil ha svar på hvilke avgifter som bør opprettholdes, fjernes eller endres.

– Jeg har signalisert at regjeringen har ambisjoner om samlede reduksjoner i skatte- og avgiftsnivået. Det vil derfor ikke være noen overraskelse at regjeringen kommer med det. Vi snur alle steiner og gjennomgår alle avgifter for å vurdere om de har livets rett, sier Jensen.

Jensen ønsker ikke å røpe hvilke skatteendringer som kommer i det nye budsjettforslaget, men sier det vil komme vesentlige grep. Sentrale hovedlinjer vil være lagt i mars, ved regjeringens budsjettkonferanse.

Personvernpolicy