Om 14 år er land som Nigeria og Irak rikere enn oss

VI BLIR FORBIGÅTT: I årene som kommer vil den norske økonomien falle på listen over verdens største økonomier. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
VI BLIR FORBIGÅTT: I årene som kommer vil den norske økonomien falle på listen over verdens største økonomier. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Ifølge tankesmien CEBR faller Norge fra 22.- til 34.-plass på listen over verdens største økonomier innen 2028. Storbritannia er den største positive overraskelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens største økonomier:

2013:

1) USA
2) Kina
3) Japan
4) Tyskland
5) Frankrike
6) Storbritannia
7) Brasil
8) Russland
9) Italia
10) Canada
-
22) Norge

2028:

1) Kina
2) USA
3) India
4) Japan
5) Brasil
6) Tyskland
7) Storbritannia
8) Russland
9) Mexico
10) Canada
-
34) Norge

Landene er målt i brutto nasjonalprodukt (BNP) og forventet BNP. Det er ikke tatt hensyn til innbyggertall.

Norge er ventet å falle fra 22.-plass i 2012 til 34.-plass i 2028. Det er forventede fall i pris og produksjon i energisektoren som gjør at vi må se elleve land passere oss i løpet av de neste 14 årene.

Vi er ikke alene om å falle. Stort sett alle vesteuropeiske land må se nye land foran seg på listen i tiden fremover.

Storbritannia er unntaket. Faktisk forventer Centre for Economics and Business Research (CEBR) at britene vil passere tyskerne i 2030.

Dette trekkes frem som en av de store overraskelsene i rapporten. At Kina går forbi USA og blir verdens største økonomi er opplest og vedtatt allerede. Heller ikke det at India og Brasil klatrer forbi overrasker mange.

Men ifølge rapporten vil britene altså bli den største europeiske økonomien i 2030. Storbritannia er ikke så tett knyttet til andre europeiske økonomier siden de ikke er med i eurosamarbeidet. Landet er også ventet å få større befolkningsvekst.

Les også: Slik blir din økonomi i 2014

Ifølge rapporten er Norge altså verdens 22. største økonomi. I 2018 spås det at vi har falt til 25.-plass, med Belgia og Polen foran oss.

I 2023 har vi fått land som Thailand og Argentina foran oss på listen (27.-plass), mens vi i 2028 har falt helt ut av topp 30-listen.

Da kan vi ha fått land som Nigeria, Irak og Filippinene foran oss. Svenskene faller også, men ikke verre enn at de i 2028 er ventet å være verdens 26. største økonomi.

Les også: Nå slår kroneeffekten inn i norsk økonomi

Vi nordmenn får trøste oss med at de fleste konkurrentene våre på listen er langt større land, der mange må dele på pengene. Ifølge CIAs verdensfakta er vi på tiendeplass på BNP per innbygger-listen.

Personvernpolicy