Budsjettavtale inngått i Kongressen

Kongressrepresentant Paul Ryan og senator Patty Murray legger fram en tverrpolitisk avtale om budsjettet for neste år de to har forhandlet fram. Foto: Jonathan Ernst (Reuters)
Kongressrepresentant Paul Ryan og senator Patty Murray legger fram en tverrpolitisk avtale om budsjettet for neste år de to har forhandlet fram. Foto: Jonathan Ernst (Reuters)

Representanter for de to partiene i Kongressen har kommet fram til en midlertidig avtale om USAs statsbudsjett for neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom avtalen blir vedtatt i Representantenes hus og Senatet, kan USA unngå en ny katastrofal nedstengning av statsapparatet når den neste fristen utløper midt i januar.

Hovedforhandlerne for de to partiene, den demokratiske senatoren Patty Murray og den republikanske kongressrepresentanten Paul Ryan, kunngjorde avtalen tirsdag kveld.

Den kan bli lagt fram til avstemning i Representantenes hus fredag og i Senatet neste uke.

Samarbeid

Den nye avtalen bidrar ikke mye til å redusere det enorme budsjettunderskuddet, men den er viktig fordi den viser at det er mulig å oppnå enighet om en normal budsjettprosess og unngå en ny konfrontasjon som truer den økonomiske veksten og undergraver tilliten til Kongressen.

Det er første gang på lenge at det har vært mulig å få til et tverrpolitisk samarbeid om noe som helst i det bitre klimaet som hersker i Kongressen, og både Murray og Ryan uttrykte håp om at avtalen representerer en ny start.

Om avtalen blir vedtatt, betyr det at Kongressen slipper nye bitre budsjettkrangler med fare for mislighold av gjelda og nedstengning av statsapparatet hver sjette eller tolvte måned.

Konservativ skepsis

Avtalen får full støtte av Republikanernes ledere i Kongressen, men det er likevel langt fra sikkert at den blir vedtatt siden de mest konservative kreftene i partiet allerede har gjort det klart at de er imot avtalen.

Marco Rubio, som i likhet med tidligere visepresidentkandidat Ryan tar sikte på å bli partiets presidentkandidat ved neste valg, er en av dem som fordømmer avtalen og kaller den et nytt eksempel på uansvarlig utgiftspolitikk.

Uansett vil Demokratenes stemmer være nødvendige for å vedta budsjettavtalen. At president Barack Obama hyllet den som et første skritt, vil bidra til at demokratene gir den sin stemme.

Kuttene reduseres

Enigheten mellom Murray og Ryan innebærer at de upopulære automatiske kuttene som ble vedtatt for alle departementer i fjor, skal reduseres med 63 milliarder dollar over de neste to årene, og at underskuddet på budsjettet skal reduseres med 23 milliarder dollar over ti år.

Ryan understreker at avtalen bidrar til å redusere underskuddet uten å øke skattene.

Demokratene og Republikanerne ble i oktober enige om en midlertidig budsjettavtale med drastiske automatiske kutt over hele linjen. Den sikret at USA unngikk å misligholde sin gjeld.

Avtalen ble inngått bare 24 timer før taket for hvor mye den amerikanske staten kan ta opp i lån, ble nådd. Men da hadde deler av statsapparatet vært stengt i to uker.

En forutsetning for den midlertidige loven var at en mer endelig avtale ble oppnådd innen 15. januar.

Personvernpolicy