Pensjonssparing:

– Ikke spar til pensjon bare i boligen

PENSJONSSPARING I BOLIG: Belåning av bolig som pensjonist, kan gi et fint tilskudd til pensjonen, men bolig bør ikke være den eneste formen for pensjonssparing, råder Knut Dyre Haug i Storebrand. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
PENSJONSSPARING I BOLIG: Belåning av bolig som pensjonist, kan gi et fint tilskudd til pensjonen, men bolig bør ikke være den eneste formen for pensjonssparing, råder Knut Dyre Haug i Storebrand. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

De senere årene har det vært en kraftig økning i antall eldre med betalingsproblemer. Spar til pensjon og ikke bare i boligen, råder pensjonsøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kombinasjonen av gunstige skatteregler og en solid prisvekst på bolig har gjort boligsparing attraktivt for nordmenn. En undersøkelse fra Storebrand viser at to av ti yrkesaktive nordmenn ser for seg å belåne boligen for å bedre sin økonomi som pensjonist. Fem av ti ser ikke på dette som en mulighet, mens tre av ti svarer «vet ikke».

– Et nedbetalt hus er et bra supplement til pensjonssparingen. Men jeg vil ikke anbefale folk å basere hele sin private pensjonssparing på dette. Har du kun spart i bolig gjennom hele livet, er du veldig utsatt for boligprisfall. Dessuten må du jo ha et sted å bo også når du har blitt pensjonist, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand i en pressemelding.

Se et regnestykke lengre ned i saken på hvor mye du kan regne med å få ut i tillegg om du belåner en gjennomsnittlig bolig som pensjonist.

Les også: – Alle bør spare to årslønner til pensjon

Flere eldre med betalingsproblemer

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand råder folk til ikke bare å spare til pensjon i egen bolig. Foto: StorebrandPensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand råder folk til ikke bare å spare til pensjon i egen bolig. Foto: Storebrand

En undersøkelse som Norstat har gjennomført for Storebrand, viser at tre av ti pensjonister har gjeld.

Samtidig viser tall fra inkassobyrået Lindorff at antallet inkassosaker mot eldre over 65 år har økt voldsomt de senere årene. I fjor toppet det seg med over 22.000 saker. Til sammenligning lå tallet på litt under halvparten i 2004, ifølge Bergens Tidende.

Og bare de siste tre årene har antall eldre personer med betalingsanmerkninger økt med 23,1 prosent, ifølge Aftenposten som har hentet inn tall fra Bank2.

Både forbruksforsker Christian Poppe ved Statens institutt for forbruksforskning og kommunikasjonssjef i Lindorff, Stig Inge Eikemo, tror en mentalitetsendring forklarer hvorfor eldre i dag bruker mer penger og lettere får betalingsproblemer.

– Det er en annen tankegang nå enn før. Det forbruket og den livsstilen eldre i dag har finansieres ofte med lån og boligformue. Generelt er de over 50 år mer risikoutsatt enn de pleide å være, sier Poppe ifølge Aftenposten.

– Det har vært en endring i prioritering, fra sparing til selvrealisering og reising. Mange tar dessverre ikke høyde for at inntektene ikke er like gode som da de var i jobb, sier Eikemo til avisa.

Les også: Kun én av fire har sjekket pensjon

Bolig verdt tre millioner gir 35.000 ekstra i året

For å illustrere hvor mye penger du sitter igjen med i tillegg til vanlig pensjon ved å belåne boligen som pensjonist, har Storebrand tatt utgangspunkt i såkalte seniorlån (det finnes også andre muligheter, se boks nederst.)

Ifølge boligprisstatistikken til Norges Eiendomsmeglerforbund koster en 150 kvadratmeter stor enebolig i Norge i snitt rundt tre millioner kroner.

Et søk på en lånekalkulator for seniorlån, viser at en person som er 67 år, bosatt på Østlandet og eier en bolig verdt tre millioner, kan regne med å få innvilget et lån med en engangsutbetaling på 920.000 kroner eller 6100 kroner i måneden.

– Fordelt på to ektefeller gir dette i overkant av 35.000 kroner i årlig tilskudd til pensjonen, sier Dyre Haug.

Hans råd er å vurdere en privat pensjonssparing i tillegg.

– Skaff deg oversikt over hva du kan forvente å få i pensjon, og vurder om dette er tilstrekkelig. Er svaret nei, må du ta grep og starte med privat sparing, mener pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.

Les også: Grepene som sikrer deg god pensjon

Boliglån som pensjonist:

Dersom du ønsker å belåne boligen som pensjonist, har du mange alternativer. Eier du en bolig kan du søke om seniorlån (fra fylte 60 år) eller vanlig boliglån, flexilån/rammelån og fastrentelån mot å tilby sikkerhet i boligen. Mange banker godtar også fritidsbolig som pantesikkerhet og tilbyr samme betingelser som de ellers tilbyr for lån til bolig, ifølge Finansportalen.no.

Personvernpolicy