Olav Thon gir bort milliardformuen

Olav Thon (90) gir bort milliardformuen. Foto: NTB scanpix.
Olav Thon (90) gir bort milliardformuen. Foto: NTB scanpix.

Gir bort 25 milliarder: – Jeg skal ikke ta noe med meg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliardæren Olav Thon etablerer en stiftelse som skal forvalte formuen hans. Det bekrefter 90-åringen overfor TV 2.

– Vi regner vel med at vi skal være i stand til å dele ut minimum 50 millioner per år. Av dette beløp regner jeg med at omtrent halvparten skal gå til forskning, særlig innen matematiske og naturvitenskapelige fagområder, inkludert medisinske fag, sier Olav Thon til TV 2.

25 milliarder

I en pressemelding stiftelsen har sendt ut i ettermiddag, står det at aksjene som utgjør stiftelsens egenkapital er verdsatt til 25,4 milliarder kroner.

– Jeg regner med at selv om jeg skulle bli 100 år, så er det jo bare ni-ti år igjen. Og jeg skal ikke ta noe med meg, ler han.

Det er særlig fagfeltene naturvitenskap og medisin som vil tilgodeses av Olav Thon Stiftelsen.

– Det er viktig for meg at Olav Thon Gruppen forvaltes best mulig i fremtiden, slik at virksomheten gir sikre arbeidsplasser for alle ansatte, og samtidig kan virke for de allmennyttige formål som jeg ønsker å støtte og for samfunnet for øvrig. Jeg har besluttet å opprette “Olav Thon Stiftelsen” for dette formål, sier Thon i pressemeldingen.

Ingen direkte arvinger

Thon har ingen direkte arvinger. Det er spesielt forskere og gründere som skal få utdelt midler. Men Thon gir likevel ikke bort alt han eier. Han sier til TV 2 at han beholder nok til å leve normalt og behagelig.

– De senere år har jeg tenkt mye på denne saken. Min konklusjon er at det å sikre en fortsatt samlet utvikling av Olav Thon Gruppen, samtidig som deler av det resultat virksomheten skaper utdeles til ulike allmennyttige formål, er det beste samfunnsbyggende bidrag jeg kan gi, sier Thon i pressemeldingen.

Olav Thon er Norges rikeste person, og hadde en formue på over ni milliarder i 2012.

Les også: Her er Norges rikeste

Stiftelsens styre består av Thon selv, som er leder, Tron Harald Bjerke (nestleder), Sissel Berdal Haga, Thore Liverød, Ole-Christian Hallerud, Arne Blikstad Sperre, Dag Tangevald-Jensen, Morten Thorvaldsen (varamedlem) og Lars Løseth (varamedlem).

Olav Thon Gruppen driver virksomhet innen eiendomsutvikling, hotelldrift, industri og varehandel. I gruppen inngår blant annet 72 % eierandel i Norges største børsnoterte eiendomsselskap, Olav Thon Eiendomsselskap ASA, og en av landets ledende hotellkjeder, Thon Hotels. Konsernet sysselsetter over 3.000 årsverk. Omsetningen utgjorde i 2012 ca. 8 milliarder kroner og resultat før skatt var ca. 1,5 milliarder kroner.