Færre lar seg lure av nettflørten

Også på Facebook dukker det fra tid til annen opp henvendelser fra mulige svindlere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Også på Facebook dukker det fra tid til annen opp henvendelser fra mulige svindlere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Men faren er ikke over. Godtroende nordmenn ble lurt for 70 millioner i 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble 123 nordmenn lurt av personer de trodde de hadde et seriøst kjærlighetsforhold til. Til sammen ble disse svindlet for hele 200 millioner kroner.

Ferske tall DinSide har fått fra Økokrim viser at antallet nordmenn som blir lurt av sine «kjære» på nett er på vei nedover.

Det er likevel ingen grunn til å avblåse faren, for også i 2013 er det snakk om høye pengesummer som har blitt overført til datingsvindlerne.

– Det største beløpet som ble sendt ut fra én enkelt person var fem millioner, forteller rådgiver Anne Dybo i Økokrim til DinSide.

Lurt for 70 millioner

Rådgiver Anne Dybo i Økokrim. Foto: ØkokrimRådgiver Anne Dybo i Økokrim. Foto: Økokrim

Tallene fra Økokrim viser at totalt 103 personer har sendt til sammen cirka 70 millioner kroner til personer de tror de har et forhold til over nettet.

I tillegg til den ene personen som har sendt fem millioner, har flere sendt over en million, og noen har sendt mellom 500.000 til en million før de er blitt stoppet.

I tillegg kan det ifølge Anne Dybo være mørketall. Og slett ikke alle slutter å sende penger selv etter at Økokrim har tatt kontakt.

– Av de vi hadde kontakt med i 2012 har åtte personer fortsatt å sende penger. Resten har stoppet, forteller Dybo.

Pass deg også for annen svindel på sosiale medier

Slik lurer de deg

I år som i fjor er det flest kvinner i alderen 40 til 70 år som blir lurt gjennom datingbedrageri. Dessuten er det ingen unge nordmenn som blir svindlet på denne måten.

Selv om det er flere kvinner som blir svindlet på denne måten, sender menn gjerne større summer når de blir lurt av en nettdate.

Økokrim skriver på sine nettsider at den vanligste måten å bli lurt på, er gjennom nettdatingtjenester, hvor man får henvendelser hovedsaklig fra Afrika, Asia og Russland.

Norske kvinner blir gjerne fortalt at mannen de dater er fra Canada, Tyskland eller et annet vestlig land, men at han jobber i Afrika.

Etter å ha vist stor interesse for å bli kjent med deg slik at det oppstår et forhold via nettet, begynner gjerne kravet om midler. Ofte er det snakk om penger til webkamera (slik at man kan se hverandre), til syke familiemedlemmer, operasjoner, eller penger til flybillett.

FBI har tidligere i år advart mot nettopp denne typen datingsvindel, her kan du se hvilke faresignaler FBI mener du bør se etter.

Personvernpolicy