Spår lavere lønnsvekst

Lønnsveksten de neste årene vil etter all sannsynlighet bli noe mer moderat enn tidligere år. (Foto: Per Ervland/Colourbox)
Lønnsveksten de neste årene vil etter all sannsynlighet bli noe mer moderat enn tidligere år. (Foto: Per Ervland/Colourbox)

Vi har hatt en voldsom lønnsvekst de siste årene, men er denne veksten nå over?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste 10 til 15 årene har norske lønninger gått stadig oppover, og fra 1997 til 2012 er den gjennomsnittlige månedslønnen fordoblet. Men er den store lønnsfesten nå over? Norges Bank la fram sin siste Pengepolitiske rapport på onsdag i forbindelse med siste rentemøte, og har justert ned sin lønnsprognose for 2014 sammenlignet med forrige rapport. Også SSB tror nå at lønnsveksten skal ned, noe økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo bekrefter overfor DinSide.

- Jeg tror nok lønnsveksten vil bli noe lavere fremover, både nominelt og reelt. Kostnadsnivået i Norge er høyt sammenlignet med handelspartnerne, og arbeidsmarkedet er noe svakere enn det har vært, sier Holden.

Sterk lønnsvekst i mange år

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at en gjennomsnittlig månedslønn ved heltidsarbeid utgjorde 20.126 kroner i 1997. Siden da har lønningene vokst jevnt og trutt, og i fjor lå samme gjennomsnittslønn på 39.600 kroner.

– Det har vært en svært god reallønnsutvikling i Norge de siste 10 - 15 årene. Det henger sammen med god produktivitetsvekst mesteparten av perioden, og en meget gunstig endring i prisene. Prisene på våre eksportprodukter, særlig olje, har steget betydelig, mens importprisene har steget mye mindre, sier økonomiprofessor Steinar Holden.

Beregninger SSB har gjort for det såkalte Holdenutvalget, som ble utnevnt at regjeringen i desember i fjor og la fram sin rapport sist tirsdag, viser at oljen har hatt svært stor betydning for norske lønninger. Oljesektoren skal ha løftet norsk lønnsnivå med ni prosent det siste tiåret, skriver Hegnar Online.

Samtidig som veksten i oljebransjen har vært med på å heve lønnsnivået, har den svekket norsk konkurranseevne. For å ikke svekke konkurranseevnet ytterligere mener utvalget at lønnsveksten bør være moderat fremover.

Les også: Nå vil de ha dine gamle 50-øringer

Noe lavere reallønnsvekst

I dagens økonomiske analyse fra SSB ser de blant annet på forventninger til norsk økonomi de neste årene, deriblant lønnsutviklingen. SSB anslår noe lavere reallønnsvekst i 2014 og 2015 enn de har gjort tidligere, og noe høyere ledighet.

I 2014 er deres prognose en lønnsvekst på 3,6 prosent, og en prisvekst på 2 prosent, som gir en reallønnsvekst på 1,6 prosent. Torbjørn Eika i SSB påpeker at det er snakk om en litt lavere reallønnsvekst, som blant annet er relatert til en litt høyere arbeidsledighet. Han forklarer videre at dette også skyldes en tidsforsinkelse fra endringer i arbeidsmarkedet til det har fått fullt gjennomslag i lønnsnivået. I tillegg spiller lønnsomheten i industrien inn på lønnsutviklingen.

- Deler av tradisjonelle konkurranseutsatte industrinæringer sliter, noe som bidrar til at en må vente litt lavere lønnsvekst i industrien. Industrien er lønnsledene og trekker lønnsutviklignen litt ned også i andre næringer, forteller Eika.

Arbeidsinnvandring gir lavere lønn

Også Norges Bank har justert ned sine prognoser. Tidligere i høst anslo de en lønnsvekst på 4 prosent i 2014, nå er denne prognosen 3,5 prosent. En av årsakene de trekker frem, er den høye arbeids­innvandringen, som de mener bidrar til å dempe veksten i lønningene. Ifølge Steinar Holden gjelder dette spesielt noen bransjer.

- Det blir lettere for arbeidsgiverne å få tak i nye ansatte, og da stiger lønningene mindre. Arbeidsinnvandrerne har gjennomgående noe lavere lønninger enn norske

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus