Meny

Det kan lønne seg å betale arveavgift

Rolf Lothe er fagsjef i Skattebetaler foreningen. Foto: Skattebetalerforeningen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra nyttår fjernes arveavgiften. Men samtidig skjerpes gevinstskatten for flere eiendeler. Derfor kan det lønne seg å gi bort fast eiendom eller næringsvirksomhet til arvingene før nyttår.

For de aller fleste vil fjerningen av arveavgiften være en fordel når de overfører eiendom til sine arvinger.

– Men for enkelte kan det kan lønne seg å betale arveavgift istedenfor skatt. Fordi arveavgiften blir lavere, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til NTB.

Dette gjelder for eksempel utleieboliger som ikke kan selges skattefritt. Det kan ligge en god gevinst i å overføre denne til arvingene før nyttår. Det samme gjelder tomter og næringsvirksomhet som skal drives videre av arvingene.

Gevinstskatt

Årsaken til dette er at arvingene fra nyttår får gevinstskatt når de senere selger virksomheten. Gevinstskatten regnes ut fra verdistigningen i eiertiden til den de arver. Skattebetalerforeningen har følgende eksempel:

Foreldrene har kjøpt et hus for 1 million kroner som nå er verdt 3 millioner. Huset har hele tiden vært leid ut. Dette kan fra nyttår overføres til barna uten at det betales arveavgift. Men dersom arvingen skal selge huset videre, uten å ha bodd der i minst ett år, vil de ha hatt en gevinst på 2 millioner kroner som er skattbar. Gevinstskatten er på 27 prosent og vil i dette tilfellet beløpe seg til 540.000 kroner.

Arveavgift lavere

Hvis arvingen overtar huset før nyttår må det betales arveavgift av 3 millioner kroner. Er det en arving vi snakker om, utgjør arveavgiften 179.000 kroner. Arvingen kan da selge huset videre uten å betale skatt. Forskjellen på å overføre før nyttår og etter er i dette tilfellet på hele 360.000 kroner.

– De som bør gjøre noe er de som for eksempel har mange utleieleiligheter og hvor mottaker ikke har tenkt å bo der ett år før eiendommen selges videre. Da er det skattefritt uansett, sier Rolf Lothe.

Næringsvirksomhet

Han sier det samme gjelder næringsvirksomhet der sønn eller datter etter hvert skal overta foreldrenes bedrift og drive den videre. De bør ifølge Lothe tenke over om overføringen skal skje før eller etter nyttår.

– Et enkeltpersonforetak har ofte mange eiendeler i balansen som er avskrevet. Hvis man overfører til neste generasjon, får man oppskrevet denne verdien til virkelig verdi. Der kan man også spare mye på å overføre i år framfor neste år, sier Lothe.

Hvis du får oppskrevet inngangsverdien nå, må du riktignok betale arveavgift, men som mottaker sparer du gevinstbeskatning hvis du selger senere. Fra neste år blir det slutt på å få oppskrevet inngangsverdien for næringsvirksomhet og utleieeiendom.

Vurder nøye

Skattebetalerforeningen understreker at hver enkelt bør gå nøye gjennom sin spesifikke situasjon før de bestemmer seg for om de skal overføre eiendeler til arvinger nå eller vente til etter at arveavgiften forsvinner.

Fagsjef Rolf Lothe viser til at det er viktig å vite at det kommer nye regler. Her kan det være mye å spare i år. Dersom det handler om en bolig eller fritidseiendom som foreldrene kan selge skattefritt, er det ingen vits i å overføre i år.

– Er det utleiebolig, overfører du denne hvis arveavgiften er lavere enn skatten. Ikke gjør det hvis arvingen skal bo der, og slipper skatt. Men enda viktigere: Ikke overfør eiendom til neste generasjon hvis du selv trenger pengene, sier Lothe.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus