Meny

Husbanken krever at 3.300 betaler tilbake bostøtte

3 300 husstander får krav om tilbakebetaling av for mye utbetaløt bostøtte. Foto: Tor Strand/ABC Nyheter Foto: Tor Strand

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 3.300 norske husstander risikerer å få julefeiringen ødelagt av et krav om tilbakebetaling av bostøtte. Til tross for at det er surt - det er penger de har fått utbetalt uten å ha rett til det.

150 000 får bostøtte

Bostøtte er en støtteordning for dem med lave inntekter og høye boutgifter.

Hvis husstandens inntekt overstiger gitte grenser, blir det ikke innvilget bostøtte. Den øvre inntektsgrensen i Oslo for eksempel 217 763 kroner for en person.

Det er om lag 150 000 mottakere av bostøtte årlig. Man kan motta bostøtte hele eller deler av året. Bostøtten kan variere mellom 600 kroner til over 5000 kroner månedlig.

Husstandene som er rammet får i disse dager et varsel om at de må tilbakebetale for mye utbetalt bostøtte. Disse husstandene har hatt en årsinntekt på over 100.000 kroner høyere enn inntektsgrensene for å motta bostøtte.

Nå må de belage seg på å betale tilbake.

Dette skjer etter at Stortinget vedtok at det skal føres etterkontroll av bostøtte. Husbanken har nå gjennomført etterkontroll med nye regler.

Husbanken unngår å bruke ordet svindel, men registrerer at de det gjelder har unnlatt å melde inn økte inntekter slik de er pliktige til.

- Det er viktig for tilliten til forvaltningen at kun de som har krav på offentlige støtteordninger, får det, sier Bård Øistensen, administrerende direktør i Husbanken i en pressemelding.

Les også: Du kan få støtte til strømregningen

Frist til 15. januar

I første omgang sender Husbanken ut et varsel om et mulig tilbakekrav. Dersom noen mener kravet er feil, har de frist til 15. januar for å komme med nye opplysninger.

Etter at Husbanken har behandlet saken på bakgrunn av eventuelle nye opplysninger, vil et vedtak om tilbakekrav bli sendt ut i slutten av februar.

Bostøtte er for dem med lave inntekter og høye boutgifter. Det er om lag 150 000 mottakere årlig. For å sikre at pengene kun går til de som trenger det, sjekker Husbanken at ingen med for høy inntekt mottar bostøtte.

Les også: Hedda (5) og mammaen er fattige

Individuell vurdering

En kontroll av likningen for 2012 sammenholdt med oversikten over mottatt bostøtte samme år, viser at 3300 husstander kan ha fått for mye utbetalt bostøtte. Disse blir varslet om at Husbanken vurderer å kreve det tilbake.

Når utmåling av bostøtten beregnes, skjer det med utgangspunkt i likningsopplysninger. Mottakerne plikter å melde fra om inntektsoppgang. De fleste som nå får et varsel har unnlatt å gjøre dette.

- Vi vil foreta individuelle vurderinger i vår behandling av disse sakene og legge til rette for gode tilbakebetalingsordninger for dem som trenger det, understreker husbankdirektøren.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus