Mistenker grov korrupsjon i Troms Kraft

UNDER LUPEN: Et eget korrupsjonsteam fra Økokrim ser nærmere på Troms Kraft. (Foto:
UNDER LUPEN: Et eget korrupsjonsteam fra Økokrim ser nærmere på Troms Kraft. (Foto:

Saken handler blant annet om ulovlig pengestøtte til Senterpartiet, kjøp av aksjer i konkurrerende selskap og påvirkning av eierne ved hjelp av First House.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I september åpnet Økokrim sak mot Troms Kraft etter at det hadde fått oversendt granskningsrapporten fra Troms politidistrikt.

Det har hittil ikke vært kjent hvilke mulige straffbare forhold som har ligget til grunn for etterforskningen.

I et utleveringspålegg fra Økokrim til Troms Kraft til Oslo tingrett fremgår det imidlertid at Troms Kraft er mistenkt for grov korrupsjon.

I pålegget ber Økokrim om at sjefgransker Leiv L. Nergaard må utlevere en rekke opplysninger som er kommet frem i forbindelse med granskningen av Troms Kraft.

Tidligere Troms Kraft-sjef Oddbjørn Schei er ikke kjent med at Økokrim mistenker Troms Kraft for grov korrupsjon.

Ulovlig partistøtte

Saken handler blant annet om ulovlig pengestøtte til Senterpartiet, kjøp av aksjer i Salten Kraftsamband og Nordkraft A/S, og engasjement av First House for å påvirke eierne under behandlingen av eierskapsmeldingen.

Frem til nå har granskningsinformasjon vedrørende blant annet Senterparti-saken vært unntatt offentligheten på grunn av Økokrim-etterforskningen. I et brev til Nord-Troms tingrett viser gransker Leiv L. Nergaard til side 218 i den hemmeligstemplede granskningsrapporten og sier at tidligere konsernsjef Oddbjørn Schei (OS) feilinformerte offentligheten i Senterparti-saken:

Det var Eidsiva Energi som tok kontakt med Troms Kraft med forespørsel om å støtte Senterparti-prosjektet med penger. Schei står fast på at han ikke visste at de 200.000 som ble betalt til Senterpartiet, endte opp som ulovlig partistøtte.

– Det vi sa ja til, var å støtte et prosjekt som Eidsiva var inne i. Vi visste ikke at dette var partistøtte, så enkelt er det. Da hadde vi ikke betalt, sier Schei til Dagens Næringsliv.

Taushetsbelagt straffesaksdokument

Styreleder Inge K. Hansen i Troms Kraft har overfor DN ikke vært tilgjengelig for kommentar. Men selskapets kommunikasjonssjef Lena Glosemeyer Fangel sier selskapet ikke er kjent med Økokrims opplysninger og uttaler på Hansens vegne at Troms Kraft ikke har noen kommentar.

Økokrim vil av hensyn til etterforskningen ikke kommentere saken, men legger til at brevet DN har fått tilgang på, er et taushetsbelagt straffesaksdokument. Økokrim gir uttrykk for at organet misliker at brevet nå har havnet i mediene.

Les også:

Troms Kraft saksøker PWC for 1,7 mrd

Troms Kraft-rapport: PWC burde slått alarm tre ganger

Økokrim etterforsker Troms Kraft

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus