Meny

Høyre: Annen forståelse av skatt i arvespørsmål enn før

IKKE LØFTEBRUDD: Høyres finanspolitiske talsmann Svein FLåtten, medgir at partiet har kommet frem til en annen løsning rundt arveavgiften, men nekter å kalle det et løftebrudd. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre dempet før valget folks frykt for skattesmell ved arv, men partiet medgir nå at folk som blir rammet, kan oppleve det som løftebrudd.

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, uttalte før valget i høst at det ikke var grunn til å frykte skattesmell ved arv.

– Spørsmålet er om metoden for beregning av skattemessig inngangsverdi vil endres som følge av at arveavgiften bortfaller. Vi kan ikke se at det er grunnlag for å mene det. Det betyr at skattemessig inngangsverdi for arvtakeren fremdeles skal være markedsverdi på tidspunktet for arv. Det er en forutsetning at arv fortsatt skal registreres og ny inngangsverdi med det, skrev Helleland i en epost som Nationen har fått tilgang til.

Nekter for snuoperasjon

Regjeringen fjerner fra nyttår arveavgiften. Det kan gi langt høyere inntektsskatt ved salg av arvet eiendom. Metoden for å regne ut avskrivningsgrunnlag ved generasjonsskifte, blir endret, noe fagfolk og næringsorganisasjoner ifølge avisen mener kan gi kraftig skatteøkning for mange.

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten sier det ikke er snakk om løftebrudd.

– Når man går inn i en sak, kan man støte på teknikaliteter. Det kan gjøre at man kommer fram til en annen totalitet. Jeg synes likevel ikke man kan si at vi har snudd, sier Flåtten.

Les også: Null i arveavgift kan gi saftig skattesmell

Kan ligne løftebrudd

Han har likevel forståelse for at folk kan mene det er et løftebrudd.

– De som blir rammet kan oppleve det som noe slikt, men av og til kan forslag fra regjeringen bli annerledes enn folk i partiet har sagt før. Men å gå derfra og til å kalle det løftebrudd vil være å gå for langt, sier han.

Helleland opplyser at regjeringen skal ha en gjennomgang av utslagene av lovendringen. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, men sier målet er å få på plass et system som fungerer optimalt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus