Kjøpefesten i gang i USA

Bildet er fra en av kjeden-butikken Targets filialer i Atlanta, en av butikkene som tyvstartet den store shoppingdagen. Foto: Epa/ NTB scanpix
Bildet er fra en av kjeden-butikken Targets filialer i Atlanta, en av butikkene som tyvstartet den store shoppingdagen. Foto: Epa/ NTB scanpix

Kalkunen var knapt kommet ut av ovnen før amerikanerne var i gang med sin årlige shoppingbonanza etter høsttakkefesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Black Friday», kalles den. Dagen etter høsttakkefesten er tradisjonelt årets største shoppingdag i USA, og som så mye annet amerikansk har også denne tradisjonen nå smittet over til Norge, med store «Black Friday»-annonser i fredagens aviser.

Men i USA klarte de ikke engang å vente til fredagen. Mange butikker åpnet allerede torsdag, mens høsttakkefesten fortsatt var i gang.

Amerikanske fagforbund er i harnisk over utviklingen og mener bransjen er i ferd med å ruinere det som har vært en kjær fridag for arbeiderne. På nettet sirkulerte oppropene, og flere butikkeiere og restauranteiere kunngjorde at de hadde nektet å gå med på krav fra kjedene om å holde åpent.

– Det plager meg at dette landet lar folk diktere oss til ikke å være sammen med familien, sier Holly Cassiano, som nektet å åpne en Sears-butikk i Plymouth i delstaten New Hampshire, til CNN.

I Elkhart i Indiana fikk en Pizza Hut-sjef sparken fordi han nektet å holde åpent.

USAs president Barack Obama feiret dagen på tradisjonelt vis. På menyen sto kalkun med honningstekt skinke, maiskakefyll, østersfyll, grønnsaker, makaroni og ost, søtpoteter, potetstappe, grønne bønner, rundstykker og sju typer pai.

Les også: Obama reddet Popcorn