100.000 har fremdeles ikke betalt fjorårets julegaver

Fortsatt er det mange nordmenn som ikke har betalt for fjorårets julegaver. Foto: COLOURBOX
Fortsatt er det mange nordmenn som ikke har betalt for fjorårets julegaver. Foto: COLOURBOX

Bare noen fattige uker før en ny julehøytid står for døren strever fremdeles 100.000 nordmenn med å betale regningene for fjorårets feiring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank 1 viser at tre av fire som har kredittkort, betaler regningen med én gang den kommer. Slik betaler de verken ned renter eller avdrag. Omtrent 600.000 mennesker fordeler regningen over noen måneder, mens 100.000 velger bare å betale minimumsbeløpet.

Ved en kredittkortgjeld på 5.000 kroner vil det ta over to år å betale ned alt med minimumsbeløpet.

– Her er det opplagt mange som går inn i julemåneden mens de fortsatt betaler for julegavene fra i fjor og kanskje også i forfjor. Hvis også årets julegaver betales med kredittkort, kan man fort snakke om «flerjulsgjeld», sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

Kredittkortgjeld har ofte en effektiv rente på 20 til 25 prosent, skyhøyt over andre former for banklån. Gundersen sier de fleste bruker kredittkort til å handle reiser, overnatting og ved handel på internett. Og de aller fleste velger å betale hele beløpet når regningen kommer.

– Ved fornuftig bruk er kredittkort både enkelt og trygt, uten at det koster noe ekstra. Men jul på kreditt er ikke løsningen for den som allerede har dårlig råd. Uten en plan for å betale tilbake, kan julen bli en svært dyr og langvarig affære, sier han.

Et representativt utvalg på 1.001 personer i alderen 18 til 83 år har svart på undersøkelsen som ble gjennomført i siste halvdel av oktober. (©NTB)