Be om kompensasjon for tapt pensjonsopptjening

BE OM MER: Som midlertidig ansatt taper du tusenvis av kroner årlig på at du står utenfor pensjonsordningen på arbeidsplassen. Dette bør arbeidsgiver kompensere i form av høyere lønn. (Foto: Per Ervland/Colourbox)
BE OM MER: Som midlertidig ansatt taper du tusenvis av kroner årlig på at du står utenfor pensjonsordningen på arbeidsplassen. Dette bør arbeidsgiver kompensere i form av høyere lønn. (Foto: Per Ervland/Colourbox)

Derfor bør du ha høyere lønn som midlertidig ansatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regler for innskuddspensjon:
  • Med reglene for obligatorisk tjenestepensjon skal arbeidsgiver betale mellom to og fem prosent av inntekt mellom 1 G og 6 G (G = Folketrygdens grunnbeløp).
  • For inntekt mellom 6 G og 12 G skal arbeidsgiver betale mellom to og åtte prosent.
  • Med en lønn på 450.000 kroner taper midlertidig ansatte 7.300 kroner i årlig pensjonsinnbetaling sammenlignet med en to-prosentsordning.
  • Med en lønn på 450.000 kroner taper midlertidig ansatte 18.250 kroner i årlig pensjonsinnbetaling sammenlignet med en fem/åtte-prosentsordning.
  • Les mer om tjenestepensjon hos Finans Norge

Med dagens regelverk er det flere snubletråder du bør passe på når det gjelder pensjon. Selv om du får opptjening i Folketrygden fra første lønnskrone, er reglene annerledes for pensjonen fra arbeidsgiver.

Er du ansatt på deltid eller i en midlertidig stilling er du dårligere sikret enn kollegene dine som er ansatt på fulltid i fast stilling.

– Det er mange som ikke ikke tenker på sikringen sin, både når det kommer til pensjonsopptjening og andre forsikringsordninger gjennom arbeidsgiver, sier Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand til DinSide.

Les også: 500.000 har elendig pensjonsordning

Deltidsfella

I både offentlig og privat sektor krever det en viss stillingsprosent før du kvalifiserer til å være med i arbeidsgivers pensjonsordning. I det private har det vært krav om en 20 prosents stilling, mens det i offentlig sektor har vært krav om minimum 14 timers arbeid i uken, tilsvarende rundt 37 prosent.

Nå blir det imidlertid bedring på dette punktet for offentlig ansatte.

– En nylig dom konkluderte med at dette var en urettmessig diskriminering av deltidsansatte. Her vil det nå komme nye regler som gjør at flere ansatte i offentlig sektor blir omfattet av pensjonsordningen, forklarer Dyre Haug.

Dette er blant annet godt nytt for kommunalt ansatte musikere. Særlig gjelder dette punktet om at arbeidsforhold hos flere forskjellige arbeidsgivere legges sammen når minstekravet for innmelding skal vurderes.

– Musikere ansatt i kulturskolene jobber ofte i flere kommunale kulturskoler og har tidligere falt ut av tjenestepensjonen fordi de har hatt for lav stillingsandel i den enkelte kommune. Tidligere var det frivillig for kommunene å se dette samlet, men nå er det altså tatt inn for alle som et krav, sier Kristin Myrmo, pensjonsøkonom i SpareBank 1 til DinSide.

Les også: Taper 2,9 millioner på førtidspensjonering

Midlertidig ansatte

Som midlertidig ansatt risikerer du å miste pensjonsopptjening hver gang du bytter jobb. Selv om du blir innmeldt i pensjonsordningen også som vikar, må du være ansatt i minst 12 måneder før det utløser en fripolise.

I offentlig sektor må du være ansatt i hele tre år før du kan ta med deg en opptjent rettighet når du bytter jobb.

Om du går fra den ene engasjementstillingen til den andre, hviler dermed et mye større ansvar for pensjonen på dine egne skuldre. Da bør du opprette en egen pensjonsspareavtale. Dette kan du finansiere ved å fremforhandle en høyere lønn fra din midlertidige arbeidsgiver.

Tjener du 450.000 kroner i året i din midlertidige stilling, taper du inntil 18.250 kroner årlig på å stå utenfor en pensjonsordning. Ta med deg dette regnestykket når du skal forhandle lønn.

Les også: 400.000 mer i pensjon med noen få tastetrykk